Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Kristal van hoop

 Reeks:

 

 Auteur:

 Luc Descamps

 Aantal blz.

 215

 Illustrator:

 (omslag) Frank Brugge

 ISBN:

 90-5016-429-3

 Uitgever:

 Facet

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 fantasy, magie, queeste

 Prijs: €

 14,95

 

 

De oude Melchior is verhalenverteller. Hij is op zoek naar een opvolger om zijn werk voort te zetten. Hij ontmoet Jonathan. Samen gaan ze op reis in een wereld die dreigt ten onder te gaan aan het duister waarmee de heks Morwena heel de wereld in haar macht wil krijgen. Alleen het kristal van het licht kan haar macht verbreken. Maar Morwena heeft een onoverwinnelijk leger. Alles lijkt hopeloos.

De auteur wil duidelijk een boodschap meegeven. Verhalen zijn noodzakelijk in onze wereld; ze geven de luisteraars hoop in een vaak hopeloze wereld; een wereld die ten onder gaat aan ongekende machtshonger en egoïsme. Maar een knap verhaal kan de lezer ook een andere wereld invoeren en voor hem/haar de grenzen van tijd en ruimte doen vervagen. Dat geeft de auteur ook mee in de manier waarop Jonathan zijn avontuur tegemoet gaat en eruit weerkeert.
De auteur heeft zich heel duidelijk laten inspireren door de verhalen van ‘In de ban van de Ring’ van Tolkien. De overeenkomsten zijn echt heel frappant: een genootschap van reisgezellen dat een haast onmogelijke taak moet trachten uit te voeren om de wereld te redden. Een onschuldige jongere is de enige die de cruciale handelingen kan uitvoeren. Het gezelschap bestaat uit zeven mensen met elk bijzondere eigenschappen, gaande van krachtpatser en messenvechter tot spirituele krachten. Het ‘duister’ dat met een machtige magiër (in dit geval een heks) de wereld wil overheersen en daarvoor over een leger onoverwinnelijke wezens beschikt die uit de aarde worden geboren. Ze worden zelfs Orks genoemd zoals in de verhalen van de Ring. Steden die als Middeleeuwse burchten moeten trachten hun gebied veilig te houden en niet kunnen standhouden tegen de Orks.
Daarnaast lijkt de auteur ook van de strips van ‘Aria’ te houden; een brutale, mooie, jonge, blonde vrouw die haar mannetje kan staan in een soort middeleeuwse maatschappij waar magie eveneens om de hoek komt kijken. Ook zo’n vrouw maakt deel uit van het genootschap.
Het geheel geeft dus een mix van de avonturen van Aria en die van Frodo.
Het verhaal leest heel vlot, heeft een heel hoog tempo maar eigenlijk weet je al redelijk snel dat Jonathan wel in zijn opdracht zal slagen, hoe erg het hem ook tegenzit.
Het verhaal is de moeite waard, alleen niet echt origineel.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:05 september, 2005