Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Koorts

 Reeks:

 

 Auteur:

 Laurie Halse Anderson

 Aantal blz.

 280

 Illustrator:

 (omslag) Marijke Meersman

 ISBN:

 90-5016-426-9

 Uitgever:

 Facet

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 Engels: Han van der Vegt

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 gele koorts, overleven, Philadelphia

 Prijs: €

 19,50

 

 

De zestienjarige Mattie Cook werkt in het koffiehuis van haar moeder in Philadelphia als daar in de zomer van 1793 een epidemie van Gele koorts uitbreekt. Het normale leven wordt helemaal verstoord en de stad vervalt in chaos. Mattie gaat met haar opa op de vlucht, maar ook dan is ze nog niet veilig. Mattie krijgt zelf de koorts en belandt in een geďmproviseerd ziekenhuis. Als ze genezen is, keert ze met haar opa naar het koffiehuis terug. Haar moeder is spoorloos en dan sterft haar opa. Mattie staat er alleen voor. Of toch niet?

Hoe leefden de mensen zo’n 200 jaar geleden in een grote stad in Amerika? Hoe zag die stad eruit? Hoe dachten ze over de verspreiding van ziektes, over de manier om ze te genezen? De auteur weet op heel beeldende wijze de sfeer in de stad te schetsen, de manier van denken van deze mensen te verwoorden en een spannend maar ook ontroerend verhaal neer te zetten. De soms dramatische gebeurtenissen zullen de lezer beslist niet onberoerd laten.
Als lezer volg je de gebeurtenissen in die zomer en najaar van 1793, bekeken door de ogen van Mattie. Het meisje evolueert gedurende het verhaal van een vrij onschuldig, volgzaam meisje tot een jonge vrouw die weet wat ze wil en niet bij de pakken blijft zitten.
Je moet bij het lezen wel even in het verhaal komen, maar eens het je te pakken heeft, laat het je niet meer los tot het (hoopvolle) einde.
Al is het verhaal fictie, de geschiedkundige informatie achteraan, op een heel vlotte manier gebracht, geeft je als lezer nog meer inzicht in het leven tijdens deze periode. Je beseft dan ook dat de auteur deze informatie heeft gebruikt in zijn verhaal, wat de geloofwaardigheid nog verhoogt.
Beslist een aanrader!


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:05 september, 2005