Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Jij

 Reeks:

 

 Auteur:

 Sandra Glover

 Aantal blz.

 176

 Illustrator:

 Chantal de Graeve

 ISBN:

 90-448-0168-6

 Uitgever :

 Clavis

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 Engels: Herman de Graef

 Leeftijd:

 + 14

 Thema’s:

 Zelfhaat, psychologie, meervoudige
 persoonlijkheid

 Prijs: €

 16,95

 

 

Josie. Achttien jaar en wil met een schone lei beginnen. Moeilijk.
Haar verleden achtervolgt haar. Sterk. Gedane zaken nemen geen keer. Verleden verwerken en wissen. Harde taak. En toch. Ze wil! Ze wil studeren én aan een toekomst bouwen. Ze probeert, vecht, valt. Probeert opnieuw. Hoe kan ze die donkere gedachten uitschakelen? Constante achtervolging, angst, ongeloof.
En toch. Een grashalm wordt haar aangereikt. Ze probeert. En vecht. Tegen zichzelf, tegen haar verleden…

Niemand mag te dichtbij komen van Josie. Ze wilt graag in haar eentje blijven en  probeert daarom zo weinig mogelijk aandacht te trekken van anderen. Zo stelt niemand vragen en hoeft ze haar verleden niet te delen met anderen. Naast verplegers en mensen van de instelling kennen enkel haar huisgenoten Moira, Lara en Frank haar beter.
Als lezer kom je stilletjesaan, bij stukjes en beetjes, meer te weten over kleine Josie. Of zal ik kleine Alex zeggen? Josie was Alex, Alex wordt Josie na een nare gebeurtenis die onvermijdelijk haar leven overhoop haalt en tekent. Een prachtige beschrijving van een schrijnend voorval. Een aangrijpend verhaal realistisch weergegeven. Een verhaal om even bij stil te staan. Knap ook hoe het psychologische beschreven wordt. Josie ziet voortdurend beelden van Alex in haar gedachtewereld waardoor een scheiding tussen fantasie en realiteit voor haar erg moeilijk is. De belevingswereld van Josie zal nooit volledig veranderen. Haar verleden zal ze altijd met zich meedragen, hoe goed ze er ook uit geraakt. Door Sandra Glovers manier van vertellen, krijgt Josie veel begrip van de lezer en zie je door perfecte beschrijving van oorzaak door een passende situatieschets het leven beschreven door dader en slachtoffer.
Zeer aangrijpend. Mooi!


Marijke Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005