Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De zwarte Baron

 Reeks:

 

 Auteur:

 Annejoke Smidt

 Aantal blz.

 343

 Illustrator:

 John Rabou

 ISBN:

 90-216-1907-5

 Uitgever:

 Ploegsma

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 middeleeuwen, alchemie, kinderontvoering

 Prijs: €

 15,95

 

 

Frankrijk, 1439. De hebzuchtige, schatrijke baron Guy de Tarascon wil nog meer geld en zoekt de beste alchimisten die hem goud kunnen geven uit gewoon metaal; een geheime (en verboden) wetenschap. Maar er gebeuren nóg duistere dingen rondom zijn kastelen. Er verdwijnen kinderen die zich in de buurt ervan begeven. In zijn hebzucht haalt de baron zich echter de gramschap van de koning op de hals en dat is het begin van het einde.

Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Julien, een jongen die door een ongelukkig toeval bij de baron terecht komt. In het begin is hij als simpele boerenjongen onwetend hoe hij zich in het kasteel moet gedragen, maar hij is pienter genoeg om zichzelf op te werken. De baron wordt beschreven als een wispelturig en onberekenbaar persoon die altijd zijn wil wil doordrijven.
Doorheen het verhaal ontdekt de lezer dat alchemie eigenlijk wel zijn nut had en op verschillende manieren aan de basis lag van de huidige scheikunde of geneeskunde. De schrijfster heeft zich goed geïnformeerd om het verhaal geloofwaardig te maken. De verklarende woordenlijst achteraan geeft daar een goed voorbeeld van en verhoogt de geloofwaardigheid.
Het verhaal bevat vele beschrijvingen maar die hebben geen invloed op de vaart van het verhaal; ze geven de lezer de mogelijkheid om zich de plaatsen en gebeurtenissen heel goed voor te stellen. Je krijgt als lezer een goed beeld over het leven in een kasteel en reizen in die tijd.
De actie en het avontuur houden de lezer geboeid tot het einde.
Het verhaal laat zich gemakkelijk lezen en achteraan staat hoe je de Franse en Italiaanse namen moet uitspreken.
Boeiend verhaal, vooral voor wie houdt van dikke boeken.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005