Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De maanspiegel

 Reeks:

 

 Auteur:

 Leander Hanssen

 Aantal blz.

 245

 Illustrator:

 Caryl Strzelecki

 ISBN:

 90-448-0167-8

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 fantasy, andere wereld, Bajka

 Prijs: €

 18,95

 

 

Professor Minten, de papa van Luna en Leo, doet al jaren onderzoek naar de Bajka, een dwergvolkje in Podzagoera, een streek in de Karpaten. Wanneer hij voor de kerstvakantie niet thuiskomt, Emiel (de buurjongen) ontvoerd wordt en Luna bezoek krijgt van een vreemd wezentje, besluit mama met de kinderen op zoek te gaan naar haar man. De reis is echter niet zonder gevaren en al gauw zitten ze tot over hun oren in de problemen. Hoe geraken ze daar nog uit?

Dit verhaal is niet altijd evenwichtig. Aan de ene kant beschikt de professor over de modernste technieken, maar zijn familie bellen kan hij niet. De kinderen komen vanuit een hedendaagse realistische wereld al gauw terecht in een vreemde streek waar maar weinig mensen zich wagen en alles groezelig en beangstigend is. De mensen zijn schuw en bang voor de tirannieke Skwar, die alle rijkdom uit het land voor zichzelf wil. Het lijkt erop dat de familie Minten van de 21ste eeuw overstapt naar een bijna middeleeuws gebied met vreemde en fabelachtige wezens. Anderzijds wordt er gewag gemaakt van steden en geld uit Polen. Het geheel is voor de lezer niet goed te plaatsen in de tijd of ruimte. De professor heeft alleen maar oog voor zijn werk, terwijl onder zijn neus de slechteriken zijn kinderen en Bajka ontvoeren waar hij geen weet van heeft. Hij komt eerder naïef over. Zijn vrouw weet niet in welke wereld ze terecht komt en eigenlijk zijn de kinderen nog het meest begaan met het lot van het vreemde Bajkavolk.
Dit verhaal is het eerste deel van een vierluik, dus er volgen waarschijnlijk nog vele avonturen vooraleer de slechterik Skwar zal verslagen zijn.
De tekeningen doen eerder oubollig aan en spreken niet direct aan.
Voor de liefhebbers van fantasievolle verhalen.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005