Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De geestenkring

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ron Langenus

 Aantal blz.

 128

 Illustrator:

 (omslag) Marijke Meersman

 ISBN:

 90-5933-049-8

 Uitgever:

 Afijn

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 natuurbehoud, geesten, avontuur

 Prijs: €

 14,95

 

 

Elly is helemaal niet gelukkig met haar oom Herman die de leiding van het speelgoedbedrijf van haar vader heeft overgenomen. Hij wil ook de fabriek uitbreiden naar het nabij gelegen Lommerbos. Elly, haar oudere zus en hun vrienden willen dat beletten. Daarbij krijgen ze hulp van enkele vreemde bewoners van het bos.

Bij het lezen van dit verhaal krijg je een déja-vu (of liever een déja-lu) effect naar het boek van Patrick Lagrou: het sterrenkind. Ook daarin zwaait een duister figuur de plak over andere mensen en zijn er hogere machten nodig om hem te stoppen. Neem daar de strijd voor het behoud van onze bossen tegen het grootkapitaal bij met de bezetting ervan en al wat erbij hoort; enkele spoken uit de 1ste Wereldoorlog, een groepje kinderen die het slachtoffer van een giffabriek zijn geworden en je hebt de ingrediënten voor dit verhaal.
Het geheel komt spijtig genoeg weinig overtuigend over. De personages zijn nogal stereotiep getekend: het onbevangen meisje dat het opneemt voor de natuur, de hebberige oom die over lijken gaat om zijn doel te bereiken enz.
De inspiratie leek een beetje aan de magere kant; van deze meesterverteller verwachtten we meer.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005