Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De erfenis van oom Blaaskaak

 Reeks:

 

 Auteur:

 Karel Smolders

 Aantal blz.

 168

 Illustrator:

 (omslag) Marijke Meersman

 ISBN:

 90-448-0244-5

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 avontuur, vrienden, schat

 Prijs: €

 14,95

 

 

Daneel vindt in het huis van zijn overleden oom Patrick, alias oom Blaaskaak, een oud dagboek. Daarin vindt hij aanwijzingen over een oude, verloren gewaande schat. Die zou op de kraaienberg liggen, een plek waar Patrick en zijn vrienden dikwijls spelen en waar ze nu een fietscross organiseren om geld in te zamelen voor Joris’ operatie in de Verenigde Staten. Maar niet alles loopt zoals Daneel het wel zou willen.

Dit verhaal is ingenieus opgebouwd: het verhaal van Daneels oom en wat Daneel zelf meemaakt vertonen merkwaardige overeenkomsten zonder dat beide verhaallijnen elkaar herhalen. En daarnaast is er dan nog het gegeven van hun actie om Joris te helpen. Deze verschillende gegevens zijn knap en naadloos in elkaar verweven en komen ten gepaste tijde bij elkaar. Het verhaal is spannend, de lezer wordt nieuwsgierig gemaakt en op het verkeerde been gezet.
De gebruikte taal is eenvoudig en makkelijk te lezen. De verschillende personages zijn perfect herkenbaar geschetst. Je ziet ze zo door je buurt lopen of fietsen of ruziemaken. De dagboekfragmenten geven eveneens een goede kijk op de gebeurtenissen van de zomer van 1976 (leuk voor oudere lezers!).
Enig minpunt is de wat ongelukkige titel die wel klopt maar niet aantrekkelijk overkomt.
De mix van avontuur, spanning, verliefdheid en een spetterend slot zorgen voor onvervalst leesplezier, heerlijk!


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005