Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Bloody Mary

 Reeks:

 Historische roman

 Auteur:

 Carolyn Meyer

 Aantal blz.

 176

 Illustrator:

 

 ISBN:

 90-209-4804-0

 Uitgever :

 Lannoo

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Engels: Ivo Van Strijtem

 Leeftijd:

 + 13

 Thema’s:

 familierelaties, koningsfamilie, geschiedenis

 Prijs: €

 12,95

 

 

” Anne was een heks, dat stond als een paal boven water. Zij verdiende het te sterven, ook daar bestaat geen twijfel over. Zij wilde mij dood lang voor het zwaard van de beul boven haar nek glinsterde. Maandenlang vreesde ik dat er gif in mijn beker gemengd zou worden. Toch wordt verteld dat ze om mijn vergiffenis bad, een uur voordat het lemmet in haar vlees beet. Zou ik haar hebben kunnen vergeven als de wachters mij haar boodschap hadden overgebracht? Nee. Nooit. Zij betoverde mijn vader en verleidde hem. Zij maakte van hem iemand die helemaal niet meer leek op de man die hij voordien verloren was geweest. Zelfs lang nadat ze haar duivelse greep op hem noodgedwongen had losgelaten, werd hij nooit meer de koning van voorheen. Vanwege die gemene heks die zichzelf koningin had genoemd, verloor ik alles: mijn rechtmatige plaats in mijn familiekring, mijn moeders lieflijke aanwezigheid, mijn vaders toegewijde affectie, mijn kansen op een vruchtbaar huwelijk. En het scheelde geen haar of ik verloor ook nog mijn leven. ”

Zo kom je terecht in het bloedstollend historische verhaal van Mary Tudor, koningin van Engeland (1553-1558) en dochter van Hendrik VIII.
Mary Tudor verwierf bijnamen als “de katholieke” en “de bloedige” ( waarnaar ook de titel verwijst).
Het verhaal wordt verteld in de ik-persoon. Met deze historische roman krijg je een scherp beeld over het koninklijke leven van Mary Tudor. Hard én realistisch! Een verhaal waar liefde ver zoek is, angst voorop staat en jaloezie overal tussensluipt. Een voortdurende strijd tussen macht en onmacht ondermeer door verworven status. Hoewel het uithuwelijken in onze Belgische cultuur niet van toepassing is, kan je je wel verplaatsen in de wereld van Mary, die verscheidene keren vanaf 11-jarige leeftijd op uithuwelijken staat met gruwelijk oude mannen van hoge status. Dit vertelt een verhaal uit de 16de eeuw maar kijk en hoor eens rondom jou, het gebeurt nog steeds bij verschillende culturen zoals bij de Aromazigeuners bijvoorbeeld.
Het verhaal is sappig verteld, gedetailleerd en meeslepend. Een koninklijk verhaal dat je in één hap verorbert!


Marijke Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005