Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Bang voor meester Tark?!

 Reeks:

 

 Auteur:

 Sanne de Bakker

 Aantal blz.

 147

 Illustrator:

 Jenny Bakker

 ISBN:

 90-00-03469-8

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Thema’s:

 school, pesten, machtsmisbruik

 Prijs: €

 13,75

 

 

Hermien is nog maar eens verhuisd en komt in de klas bij meester Tark. Meester Tark heeft er plezier in de kinderen van zijn klas te terroriseren. Het lijkt of hij het speciaal op Hermien heeft gemunt. Hermien laat zich echter niet kennen en bedenkt samen met haar vriendin Laura een plan om voorgoed met meester Tark af te rekenen.

Meester Tark is in alle opzichten een karikatuur van een onderwijzer. Hij zit met een probleem uit zijn eigen jeugd en wentelt dat af op de kinderen van de klas. Het verhaal is herkenbaar voor de jonge lezers doordat zij zich kunnen vereenzelvigen met de opgewekte, vrolijke Hermien die, ondanks de vreselijke dingen die de meester doet, toch optimistisch blijft en zelfs moedig in de tegenaanval gaat. Zij wil ook niet dat haar moeder of de vader van haar vriendin zich met ermee bemoeien want dat zou de zaak alleen maar verergeren. Hermien heeft ook haar fantasie mee die haar helpt om de pesterijen van de meester te verwerken.
Gepeste kinderen kunnen hier een boodschap aan hebben en tips opdoen om met die pesterijen om te gaan. Al is Hermien een kind dat stevig in haar schoenen staat en bij haar standpunt blijft, wat bij gepeste kinderen spijtig genoeg niet altijd het geval is.
Neemt de lezer het verhaal realistisch op dan is het een verschrikking om in zulke klas terecht te komen, en valt het verhaal heel erg tegen. Er wordt dus van de lezer verwacht dat hij/zij door het verhaal heen kan lezen, wat de bedoeling is van dit boek.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005