Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Zeeën van tijd

 Reeks:

 

 Auteur:

 Christian Linker

 Aantal blz.

 156

 Illustrator:

 (omslag) Chantal de Graeve

 ISBN:

 90-448-0172-4

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Duits: Leen Vermeulen

 Leeftijd:

 + 16

 Thema’s:

 jeugdgevangenis, verliefd zijn, filosofie,
 eenzaamheid

 Prijs: €

 14,95

 

 

De zestienjarige Tim vliegt voor 20 maanden de cel in, een jeugdstraf. Daar heeft hij zeeën van tijd om na te denken over zichzelf en zijn leven. Maar het leven is er bikkelhard. Hij wordt vanuit verschillende hoeken door zijn medegevangen aangesproken en gemanipuleerd. Wanneer zijn vriendinnetje Nathalie niets meer met hem te maken wil hebben, wil hij zich van het leven beroven. Hij leert de aalmoezenier kennen bij wie hij regelmatig langsgaat voor een praatje en van wie hij een dik boek van Heidegger ontleent. Tim worstelt zich door het moeilijke boek en filosofeert over de thema’s die daarin worden aangesneden. Hij gaat ook naar de les in de gevangenis. Daar leert hij Martha kennen, een meisje van buiten de gevangenis dat elke dinsdag esthetica komt volgen. Hij wordt smoorverliefd op haar en ze beginnen een intense briefwisseling. Wanneer Tim een weekendje buiten mag, gaat hij bij haar langs. Het wordt een waanzinnig weekend…

Het boek begint met een hoofdstuk ‘cachot’ waarin Tim in schuin gedrukte letters terugblikt op het weekend dat hij op het einde van het boek beleeft. De volgende hoofdstukken spelen in het heden en vertellen chronologisch hoe Tim zich voelt en gedraagt in de gevangenis. Deze hoofdstukken worden telkens afgewisseld met zo’n ‘cachot’ hoofdstuk maar het wordt dus pas op het einde van het boek duidelijk waarom Tim in het cachot is beland en naar wie en wat hij daarin refereert. Tim is een opgroeiende jongen die net als vele jongeren worstelt met het zoeken naar een invulling van zijn leven. Hij verknoeit het op school bij gebrek aan motivatie en belandt in de cel na een uit de hand gelopen ‘race-spelletje’ met gestolen auto’s. Als lezer krijg je weinig sympathie voor Tim, al begrijp je zijn verlangens en pijnen. Het is dan ook niet meteen duidelijk waarom Martha verliefd wordt op Tim. Zij doorprikt hem, leert hem zijn ‘stoere’ masker af te zetten en zich kwetsbaar op te stellen.
’Zeeën van tijd’ is een mooi en aangrijpend boek, helder en scherp geschreven. Het gaat niet over schuld of onschuld, is nergens moraliserend maar beschrijft gewoon het voelen en denken van een jongere in de cel.


Inge Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005