Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Woestijnmama, diepvrieszus en ik

 Reeks:

 

 Auteur:

 Janne Kato

 Aantal blz.

 76

 Illustrator:

 Nynke Talsma

 ISBN:

 90-209-5579-9

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 echtscheiding

 Prijs: €

 12,95

 

 

“Liefde is iets geks: op een dag begint ze, en op een dag kan ze ook op zijn. Zo’n beetje als een bron die opdroogt. En dan kan niets in de wereld daar nog iets aan veranderen.”
Zo verklaart papa aan zijn zoon, de ik-figuur uit dit boek, waarom hij en mama gaan scheiden.
In paginakorte hoofdstukjes ontspint zich het proces: hoe het ganse gezin met die scheiding omgaat en welke stappen ze ondernemen.
Papa en mama zelf hebben het er best moeilijk mee, maar ze zien geen andere uitweg meer.
Zus verwerkt haar verdriet stilletjes als in een diepvries.
Maar de ik-persoon heeft het er het moeilijkst mee. Hij stelt zich onmogelijke vragen en verzint verschillende trucs om zijn ouders samen te houden. Hij trekt ook eigenzinnige conclusies, waarvan de anderen schrikken. Zoals: als je mama niet meer graag ziet, zal dan de liefde voor mij ook ooit op zijn?
En op een bepaald moment barst de vulkaan in hem uit.
Maar wat moet, dat moet. En zo zal papa naar een ander appartement verhuizen. Maar niet zonder een laatste nacht samen met veel nachtzoenen, en een hoogst origineel cadeau bij het afscheid nemen…

Dit herkenbare verhaal is ontroerend en uiterst gevoelig verteld. De auteur weet zgz. ‘melodrama’ te vermijden, maar bedient zich eerder van een soort afstandelijkheid. Een bepaalde warme, objectieve afstand, waardoor je als lezer des te meer voelt wat er zich afspeelt in het gezin.
Alle mogelijke vragen en bedenkingen die kinderen kunnen hebben bij een echtscheiding komen aan bod, zonder dat het verhaal te didactisch wordt.
De korte hoofdstukjes (telkens slechts één pagina) en het broze taalgebruik maken van dit verhaal een waardevol miniatuur.
De sobere zwart-wit illustraties vullen de tekst goed aan. Zij versterken de sfeer zonder zich op te dringen.
Een hoogst zinvolle aanrader voor alle kinderen die met dit thema te maken hebben, en tegelijkertijd ook voor hun ouders. Maar eigenlijk zou je willen dat iedereen dit boek gelezen heeft.


Eric Vanthillo


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005