Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Schurken & Superhelden

 Reeks:

 

 Auteur:

 Tony Bradman

 Aantal blz.

 128

 Illustrator:

 Tony Ross

 ISBN:

 90-5893-007-6

 Uitgever:

 Bakermat

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Engels: A. Warmerdam en A. Dolinda

 Leeftijd:

 + 7

 Thema’s:

 helden, sagen, legendes, wereldgeschiedenis

 Prijs: €

 18,95

 

 

De titel ‘Beroemde verhalen over schurken en superhelden’ liegt er niet om.
Want dit lijvige boek bundelt niet minder dan tien verhalen over figuren van mythische proporties.
Over Jason die met Medea naar de andere kant van de wereld reist om het Gulden Vlies te bemachtigen, hoe de jongen Arthur koning van de Britten wordt, hoe Aladdin met zijn wonderlamp de sluwe Hassan kan overmeesteren, de geschiedenis van de jager Willem Tell tot nationale Zwitserse volksheld, hoe Hercules het afschrikwekkende monster Cacus verslaat en zo zijn twaalf opdrachten afwerkt, de ongelooflijke en wonderbaarlijke reis van Sinbad de zeeman, hoe Joris de draak verslaat en zo de bewoners van Silena verlost uit hun rampzalige lijden, het gruwelijke verhaal van Ali Baba die de rovershoofdman Kassim en zijn veertig rovers verslaat en zo toch nog een lang en gelukkig leven tegemoet kan gaan in rijkdom, hoe de Athener Theseus de bloeddorstige Minotaurus verslaat met de hulp van Ariadne en haar draad en tot slot hoe Robin Hood finaal afrekent met de brutale en gemene sheriff van Nottingham.

Tony Bradman schrijft de verhalen met een vlotte pen. Hoewel de originelen langer en ingewikkelder zijn, slaagt hij erin om ze op een bondige manier toch tot hun recht te laten komen. Het zijn stuk voor stuk spannende (voorlees)verhalen met een eigentijdse toon en gespijsd van een milde humor.
De rijkelijk ingekleurde, ietwat nonchalante illustraties van Tony Ross verhelderen de verhalen en zijn best leuk om naar te kijken. Maar toch vind ik de combinatie van dit soort verhalen met de typische Tony Ross-stijl raar. Soms vullen ze elkaar goed aan (vooral waar hij monsters en schurken afbeeldt), maar vaak zijn de prenten te ironisch bij deze mythische verhalen. Ze missen dan een soort grootsheid.
Niettegenstaande is dit boek een rijke aanvulling voor elke boekenkast met zo’n schat aan waardevolle verhalen.


Eric Vanthillo


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005