Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Leeskracht! Gids voor literaire competentie op school.

 Reeks:

 

 Auteur:

 Eindredactie: Toin Duijx

 Aantal blz.

 88

 Illustrator:

 Bianca Hugens

 ISBN:

 90-76830-15-0

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 18

 Thema’s:

 leesbevordering

 Prijs: €

 9,95

 

 

“Eén van de belangrijkste dingen die een kind op school leert, is lezen. Na de eerste letters en woorden volgen algauw boeken. Maar boeken lees je zeker niet alleen om te leren, boeken kunnen je ook veel leuke, ontspannende momenten bezorgen. En precies in het bevorderen van dat leesplezier speelt de leerkracht een grote rol. Leraren kunnen kinderen helpen om de literaire waarde in teksten en verhalen te ontdekken en appreciëren.
Voor leerkrachten is het daarom van het allergrootste belang om zelf literair competent te zijn. Om te weten waar info over boeken te vinden is, om zicht te hebben op welke titels er zoal voor handen zijn, om beargumenteerd te praten over boeken en om zelf een oordeel over verhalen te kunnen uiten. Alleen dan kunnen ze op een zinvolle en aangename manier de leerlingen helpen om literair vaardiger te worden.”

Deze gids werd ontwikkeld voor docenten en studenten aan de lerarenopleiding in Nederland en Vlaanderen. De gids is in vijf blokken opgedeeld: literaire ontwikkeling & literaire vorming, literaire genres in de jeugdliteratuur, de analyse van verhalen, spreken over lezen en het beoordelen van literaire kwaliteit. Elk blok vertrekt vanuit een doelstelling en heeft concrete opdrachten waarbij gewerkt wordt met recente voorbeelden uit de jeugdliteratuur. Er zijn twee literatuurlijsten opgenomen, één met titels waaruit de fragmenten zijn gesprokkeld en een andere met achtergrondliteratuur in de leesbevordering.
De gids is luchtig geschreven en leest makkelijk. Het is een echt doe-boekje waarvan je veel kan opsteken.


Inge Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005