Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het lage huis

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jan Ploeger

 Aantal blz.

 199

 Illustrator:

 (omslag) Marijke Meersman

 ISBN:

 90-448-0207-0

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 Romeinen, Germanen, lage landen

 Prijs: €

 16,95

 

 

Op een nacht moet de jonge Edzel vluchten uit zijn dorp omdat het overvallen wordt. Helemaal alleen komt hij in een onbekende wereld terecht. Met een portie geluk wordt hij de vriend van Brinio de Rode die Edzel in bescherming neemt. Edzel leert vrienden, maar ook vijanden kennen. In zijn onschuld, maar ook door zijn rechtvaardigheidsgevoel, doet hij ongewild heldendaden en wordt daardoor opgenomen door de ene groep, maar verafschuwd door de andere. Langzaam groeit Edzel uit tot een leider van een eigen groep en keert terug naar zijn dorp om het weer op te bouwen.

Dit verhaal speelt zich af in de Lage landen ten tijde van de Romeinen; een onderwerp dat eerder weinig voorkomt. In die zin is het wel interessant. In het verhaal volgt de lezer de belevenissen van Edzel, een eerder schuchtere jongen, tijdens zijn zwerftocht door zijn streek. Het verhaal begint realistisch maar later beleeft Edzel een aantal mysterieuze ervaringen, die de geloofwaardigheid van het verhaal niet helemaal ten goede komen. Daarnaast groeit Edzel ongewild uit tot een leidersfiguur, iets wat je in het begin van het verhaal ook niet direct verwacht en toch wel vreemd overkomt. Edzel heeft een misvorming aan de voet waardoor hij niet snel kan lopen. In het begin van het verhaal wordt daar door een vluchtende smid iets over gezegd wat verwachtingen oproept, maar verder in het verhaal wordt er niet meer op teruggekomen en krijgt die handicap minder en minder aandacht; toch wel vreemd. Het doel van Brinio’s tocht is nogal vaag; gelukkig voor Edzel neemt Brinio hem in bescherming, anders was het heel anders verlopen voor Edzel.
Maar anderzijds wil Edzel ook evolueren, nieuwe dingen tot stand brengen, heeft hij een doel voor ogen in een wereld die voornamelijk door oorlog en stammentwisten wordt beheerst. De lezer krijgt ook een beeld van de manier van leven in die tijd.
Het verhaal leest heel vlot en heeft voldoende vaart om de lezer te blijven boeien.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005