Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De Rechtvaardige Rechters

 Reeks:

 

 Auteur:

 Patrick Bernauw

 Aantal blz.

 135

 Illustrator:

 Harmen van Straaten

 ISBN:

 90-5933-054-4

 Uitgever:

 Afijn

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 speurtocht, Lam Gods, diefstal

 Prijs: €

 14,95

 

 

Maarten raapt alle papiertjes op die hij op straat vindt. Op een dag komt hij bij zijn vrienden met een hele doos oude Franse boeken, waarin raadselachtige aantekeningen staan. Met zijn vijven trachten ze het raadsel te ontsluieren. Ze stuiten op het spoor van ‘De Rechtvaardige Rechters’, een schilderij van de gebroeders Van Eyck dat in 1934 uit de Gentse Sint-Baafskathedraal is gestolen en nooit is teruggevonden. Samen gaan ze op onderzoek!

Dit boek is een heruitgave van het verhaal. De auteur houdt zich veel bezig met een aantal onverklaarbare en mysterieuze zaken en verwerkt die in zijn verhalen. Zo ook met het verdwijnen van het paneel van de Rechtvaardige Rechters. De kinderen zijn erg zeker van hun zaak en willen hun theorie bewijzen voortgaande op een aantal veronderstellingen en bedenkingen die ze maken. Ze rijgen die aan elkaar en komen tot besluit dat ze de oplossing zullen vinden. Op zich is deze redenering niet helemaal overtuigend. Maar los daarvan leest het verhaal lekker door, de toon blijft luchtig. Al moet je wel even inkomen in de vrij ingewikkelde gebeurtenissen die plaats hebben gevonden en waar de jonge lezer niets van afweet. De auteur weet dit echter op een vlotte manier over te brengen zonder dat het een saaie geschiedenis-les wordt. De kinderen komen levensecht over, al zijn ze wel heel erg ondernemend en kunnen ze veel doen zonder dat hun ouders of andere mensen daar verantwoording voor vragen.
Een vlot lezend verhaal dat wat informatie meegeeft en nog meer tot leven zal komen na een bezoek aan Gent en de kathedraal aldaar.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005