Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Bloedbroeders

 Reeks:

 

 Auteur:

 Gerard Tonen

 Aantal blz.

 140

 Illustrator:

 (omslag) Martijn van der Linden

 ISBN:

 90-258-4294-1

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 pesten, vriendschap, droomwereld, dood

 Prijs: €

 13,95

 

 

Maarten wordt gepest door een groepje kinderen uit een naburige straat. Het lukt hem niet om ze uit de weg te gaan, want ze gaan naar dezelfde school. Dan komt er een nieuwe jongen in de klas, die zich Poentie noemt en veel afweet van de Indiaanse Maya’s. Maarten wordt bevriend met Poentie, die in de kelder van zijn huis een ‘Paleis’ heeft gemaakt met een troon en een altaar voor de goden. Samen voelen ze zich sterker tegen het pestgroepje. Op een keer kunnen ze één van de pesters behoorlijk bang maken. Maar Poentie is dikwijls afwezig. Dan blijkt dat Poentie ongeneeslijk ziek is. Maarten krijgt het moeilijk.

Er zitten verschillende verhaallijnen in dit boek. Enerzijds de ‘strijd’ van Maarten en Poentie tegen het pestgroepje en anderzijds de ziekte van Poentie en de gevolgen daarvan voor Maarten. En dan is er nog de ‘fantasiewereld’ die Poentie voor zichzelf geschapen heeft en waar hij zich goed voelt.
De verschillende personages zijn wel geloofwaardig geschetst maar kunnen toch niet echt overtuigen. Het verhaal is voornamelijk geschreven vanuit het standpunt van Maarten. Die wordt bevriend met Poentie, maar over Poentie weet je als lezer eigenlijk niet veel. Je kan uit zijn doen afleiden dat hij wegvlucht uit de realiteit (zijn ziekte) en een eigen wereld schept (die van de Maya’s) waar hij wel van tel is, zelfs koning is. Dit doet hij met medeweten van zijn ouders. Ouders die eigenlijk helemaal naar de achtergrond worden verwezen; ook bij Maarten. Zijn moeder komt niet voor hem op als hij wordt lastig gevallen door het groepje pesters. Ook de meester van de school doet er niet veel aan. Maarten vindt alleen steun bij Poentie en volgt hem in zijn fantasiewereld, waarin ze bloedbroeders worden.
Maarten kan de dood van Poentie moeilijk verwerken. In een brief van Poentie die Maarten in hun Paleis vindt, vertelt Poentie wat Maarten moet doen; zijn werk voortzetten. Met andere woorden, Maarten moet in die fantasiewereld blijven leven. Maar daar heeft Maarten weinig aan in het echte leven. Want Maarten blijft alleen achter, het probleem met het pestgroepje is nog steeds bestaande. Alleen in zijn herinnering blijft Poentie voortleven op aarde.
Er zitten sterke kanten aan het verhaal maar ook mindere en dat maakt het niet helemaal evenwichtig, zodat de lezer wat bevreemd achterblijft na het lezen van dit boek.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005