Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 In de groei van je lach

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ruud Osborne

 Aantal blz.

 42

 Illustrator:

 Annemie Berebrouckx

 ISBN:

 90-5933-024-2

 Uitgever:

 Afijn 

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 poëzie

 Prijs: €

 12,95

 

 

‘In de groei van je lach’ is de toepasselijke titel voor deze bundel originele gedichten voor opgroeiende tieners van 12 tot 15 met passende illustraties.
De woorden van de gedichten geven uitdrukking aan wat in hen leeft, wat hen beroert, hoe zij tegen het leven aanzien.
De vele onderwerpen zijn niet gegroepeerd, maar lopen kriskras door elkaar. Al zappend kan ieder zijn eigen weg erin zoeken en vinden.
Zo schreef Osborne over groeipijnen, de dood, verliefd zijn, de prille scheerbeurt, ruzie maken, verhuizen, verlegenheid, adhd, de seizoenen, enz…

Het lijkt alsof de auteur de woorden uit zijn losse pols schudt, vol associaties en rijk aan beelden. Maar wie aandachtig leest, merkt op dat hij met veel geduld en de nodige kunst tot schrappen elk woord zijn juiste plaats heeft gegeven. Tot kernachtige verzen waarop je soms even moet kauwen.
Hij creëert met weinig woorden treffende en verrassende beelden. Zoals “je schudt je vel als een slang van je af”, “de herfst kijkt op zijn horloge het is al vijf voor winter”, “als de vele groeistrepen in de aarde herstelt jouw lichaam”, “ik woord je welkom”, enz…
Het bewuste vermijden van leestekens maakt dat je de verzen vrijer kan interpreteren en geeft een zekere snelheid aan de zinnen.
De totale lay-out en de prettige illustraties van Berebrouckx maken van het boek een origineel en esthetisch geheel.
Zij maakte een grote collage van getekende figuren en alledaagse voorwerpen waar je niet snel op uitgekeken raakt. Bij elk gedicht vind je een fragment uit deze collage; een fragment dat telkens voortborduurt op de inhoud van het betreffende gedicht.


Eric Vanthillo


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005