Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Gyde en de vloed

 Reeks:

 Dwarslijnen

 Auteur:

 Patricia Schröder

 Aantal blz.

 88

 Illustrator:

 

 ISBN:

 90-5016-418-8

 Uitgever:

 Facet

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 Duits: Ina Vandewijer

 Leeftijd:

 + 13

 Thema’s:

 zee, strand, eenzaamheid, verliefdheid

 Prijs: €

 9,95

 

 

Gyde is een wat vreemd, innerlijk gekwetst meisje.
Zij woont met haar moeder aan de Duitse Waddenzee. Haar vader is een zeeman die telkens slechts enkele dagen thuis is.
Als haar vader weer voor enkele maanden op zee is, geeft de moeder toe aan haar alcoholverslaving en moet Gyde voor haar zorgen.
Het verhaal speelt zich af tijdens de vakantie als er in het dorp ook vakantiegasten zijn. Zo volgen we het wel en wee van Gyde in een korte periode.
In het begin droomt ze ervan een prinses te zijn met een koningin, maar stilaan brokkelen haar dromen af.
Zij heeft veel moeite om contact te leggen. De vrienden van vorig jaar vindt ze nu maar niks meer, en met de verliefde David weet ze helemaal geen weg.
Rode draad doorheen het verhaal is het vlot dat zij kost wat kost wil bouwen om naar Noorwegen te varen om daar haar prins te ontmoeten. En tegelijkertijd is het verhaal doorspekt met roddels en nieuwsberichten van een lustmoordenaar die in de streek ronddoolt.
Deze twee zullen haar uiteindelijk fataal worden.

Met ‘Dwarslijnen’ zet de uitgeverij Facet een nieuwe serie op voor niet-lezers vanaf 13 jaar. Doel van deze serie is niet om hen eenvoudig leesvoer te bezorgen, maar om hen mee te slepen in volwaardige verhalen op een beperkt aantal bladzijden.
Of ze daar in slagen met dit boek is een vraag.
Want het verhaal begint wat verwarrend met de vermenging dromen-realiteit en ietsje na de helft verlang je dat er méér gebeurt.
De auteur zet veel lijnen uit met een minimum aan evolutie. Goed dat er telkens net op tijd toch wat hoogtepunten zijn, die je aandacht gaande houden.
Op het einde komt het verhaal in een stroomversnelling. Dan grijpt het je bij je strot. Jammer dat dit niet eerder aanvangt.
De korte hoofdstukken bevorderen het lezen. Maar de soap-structuur (verschillende korte verhaallijnen in elk hoofdstuk met telkens een sprong) leidt soms tot verwarring.
De personages zijn genuanceerd en geloofwaardig uitgewerkt.
Het taalgebruik is eenvoudig en helder.


Eric Vanthillo


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:05 september, 2005