Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Vampiermanieren

 Reeks:

 

 Auteur:

 Guy Didelez

 Aantal blz.

 112

 Illustrator:

 Bram Didelez

 ISBN:

 90-59321-34-0

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 griezelen, logeren

 Prijs: €

 12,50

 

 

Stijn en Maaike moeten plots bij een onbekende man gaan logeren omdat hun moeder dringend moet opgenomen worden in het ziekenhuis en hun vader onbereikbaar is. De onbekende man, meneer De Graef, is een vriend van de dokter die moeder onderzocht heeft. Stijn heeft het helemaal niet op met meneer De Graef. Hij denkt zelfs dat het een vampier is. Er gebeuren die nacht erg vreemde dingen. Stijn is doodmoe als het ochtend wordt; hij heeft geen oog dicht gedaan. Als Maaike naar beneden gaat vindt ze meneer De Graef dood in de salon!

Voor wie nog eens lekker wil griezelen is dit een geknipt verhaal. Alle elementen van een griezelverhaal komen aan bod: mist, een maan tussen de wolken, een vleermuis, ijskoude wind, een duister kasteeltje, een vreemde oude bewoner, enzovoort.
Het verhaal leest vlot en de gebruikte taal is aangepast aan de doelgroep. Leuk is dat er verwezen wordt naar het Vampierenhandboek van Paul van Loon om een theorie te staven. Het verhaal heeft een erg verrassend en eng slot.
De karakters van de verschillende personages zijn niet allemaal even sterk geschetst en soms frons je wel even de wenkbrauwen over een bepaalde uitspraak of handeling van één van de personages.
Ook mag je als lezer niet te kritisch nadenken over enkele ongerijmdheden die niet helemaal duidelijk zijn of niet helemaal geloofwaardig overkomen.
Maar laat dat je als griezelfanaat er niet van weerhouden om van dit verhaal te genieten. Bij voorkeur te lezen in een duistere nacht met jagende wolken, huilende honden in de verte en een naderend onweer: griezelplezier gegarandeerd!


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005