Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De oceanen

 Reeks:

 Red onze planeet

 Auteur:

 Fabrizio Fabbri

 Aantal blz.

 30

 Illustrator:

 Giorgio Bacchin

 ISBN:

 90-5461-354-8

 Uitgever:

 Bakermat

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Italiaans: Eurologos

 Leeftijd:

 + 14

 Thema’s:

 oceanen, vervuiling

 Prijs: €

 15,95

 

 

In elf hoofdstukken wordt eerst duidelijk gemaakt hoe het leven in zee is opgebouwd en de bedreigingen waar de mens verantwoordelijk voor is: de industriële visvangst, walvisvangst, industriële verontreiniging, broeikaseffect, het gat in de ozonlaag, olieverontreiniging en radioactieve elementen. Op het einde komen internationale afspraken en mogelijke oplossingen aan bod.

Dit is helemaal geen kinder- of jeugdboek!
Na het lezen van dit boek ben je gewoon gedeprimeerd als lezer. Je krijgt de indruk dat de wereld al reddeloos verloren is en er geen terugweg meer mogelijk is.
Dit wordt beschreven in een erg moeilijke en ingewikkelde taal, die zelfs voor volwassenen niet zomaar te begrijpen is. Een aantal termen wordt wel verklaard, maar blijft soms nog onduidelijk. De tekst in kleine letter en dicht op elkaar nodigt ook niet direct uit om verder te lezen. Het foto- en illustratiemateriaal komt niet hedendaags over.
Spijts alle goede bedoelingen is de vrees dan ook niet ongegrond dat dit boek zijn doel voorbijschiet. Je geeft het op! De taal is te moeilijk, de boodschap weinig opwekkend. Dat er heel wat fout loopt, weet iedereen. Dat er iets moet veranderen ook. De vraag is of dit de manier is om dat doel te bereiken.
Er zijn misschien wel andere manieren om dezelfde boodschap over te brengen op een duidelijke en voor iedereen verstaanbare wijze.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005