Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Moby Dick

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ed Franck, Herman Melville

 Aantal blz.

 151

 Illustrator:

 (omslag) Jan Bosschaert

 ISBN:

 90-80805-22-X

 Uitgever :

 Davidsfonds/Infodok

Uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 walvisvaart, wraak

 Prijs: €

 16,50

 

 

December 1841, New Bedford. Ismaël heeft net de laatste veerboot gemist richting Nantucket, waar de walvissenvaart op hem wacht. In afwachting van de volgende,  verblijft hij enkele dagen in herberg “De Spuitende Walvis”, waar hij de bizarre harpoenier Queequeg ontmoet, die een trouwe vriend van hem wordt.
Het moment breekt aan. Ismaël kiest één van de drie schepen die klaar liggen voor een reis van enkele jaren: een kannibaals schip dat zich tooit met de botten van de vijand en met een merkwaardig botte kapitein Achab. Een avontuurlijke en levensgevaarlijke tocht begint. Een helse zoektocht naar de witte raaf onder de walvissen, Moby Dick…

Ed Franck herschrijft het verhaal van Herman Melville. Een klassieker in een nieuw jasje waarbij hij de kern van het verhaal onaangetast laat. Een verhaal over de walvissenvaart uit het midden van de negentiende eeuw. Hij slaagt erin de informatie die je doorheen het verhaal meekrijgt te bewaren en uit te zuiveren. Hij maakt het verhaal toegankelijk voor lezers van deze tijd. De informatie over het oorspronkelijke verhaal en de verantwoording van de nieuwe versie, krijg je beknopt en overzichtelijk te lezen in het nawoord van dit boek. Ed Franck zorgt ervoor dat Moby Dick blijft voortbestaan in een tijd waar we nog nauwelijks het leven van de walvisvaarders kennen. Je wordt meegenomen in een avontuurlijke tocht waarin waardevolle historische informatie op boeiende wijze wordt meegegeven. Je krijgt een duidelijk beeld van de spannende jacht, het schip en het leven onder de walvisvaarders op zee. Een boeiend relaas, absoluut de moeite waard om als bewerking terug te vinden!


Marijke Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005