Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Glamp! Of hoe Paddenwratje Kabouter
 opkikkerde

 Reeks:

 

 Auteur:

 Henry Van Daele

 Aantal blz.

 313

 Illustrator:

 Klaas Verplancke

 ISBN:

 90-5908-075-0

 Uitgever :

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 13

 Thema’s:

 melancholie, kabouters, fantasie, reizen

 Prijs: €

 15,95

 

 

Op een morgen wordt Kabouter wakker en voelt hij zich een beetje Glamp. Gewoon Glamp, hoewel hij niet weet wat dat woord betekent. Hij wordt er niet vrolijk van, heeft nauwelijks zin om op te staan, zich te wassen, zijn baard te kammen…
De dieren uit Woestewoud maken zich zorgen. Ook heksje Paddenwratje. Van Uil krijgt hij de raad om naar zee te trekken want aan de zee kan je alles vertellen. De zee ligt ver weg en houdt een niet ongevaarlijke tocht in. Alle vrienden uit Woestewoud gaan samen aan de slag om voor Kabouter een mooie klomp te maken. Een bootje om langs de rivier naar zee te gaan. Maar ondertussen heeft prinses Zonnevlekje een glimp van Kabouter opgevangen en zet ze haar zinnen op hem. Ze wil hem als persoonlijke hofkabouter. Daarvoor stuurt ze haar twee Palfreniers op tocht, om hem te pakken te nemen…

Zoals de auteur zelf in een klein voorwoord schrijft, werd het woord Glamp als eerste door een kleinzoon van Simon Carmiggelt bedacht en draagt Henry Van Daele dit boek ter nagedachtenis aan hem op. Het mooie is dat dit verhaal gaat over een kabouter met een depressief gevoel zonder dit ooit zo te benoemen. Het verhaal lijkt een betoverend sprookje. De vele personages worden allen, hoe klein hun rol ook, gedetailleerd uitgewerkt. Intrigerende wezentjes waar voortdurende verwijzingen naar de realiteit, ook tussen de regels, voelbaar zijn. Verschillende types, karaktereigenschappen en alledaagse problematiek worden aangehaald (o.m. milieu, kleingeestigheid, oogkleppen). Met een groot humoristisch gehalte wordt er ook kritiek gegeven op maatschappelijke gegevens. Dit boeiende fantasieverhaal vertelt over vriendschap, verlangen, jezelf kwijtraken én terugvinden. Er is een groot filosofisch gehalte aanwezig doorheen het hele verhaal. Dit ondermeer door de scherpe dialogen tussen de bewoners van Woestewoud. Elk hoofdstuk wordt ingeleid door een fraaie illustratie van Klaas Verplancke die met het voorgaande boek Heksje Paddenwratje terecht een boekenpauw in de wacht sleepte. Met motief bedrukte gekleurde pagina’s met in het midden een rechthoekige prent als een speelkaart van een oud kaartspel, dit ook door de letter die telkens bovenaan staat.  De gedetailleerde illustraties, die net gravures lijken, vertellen meer bij het verhaal. Het zijn net kleine affiches. Sommige zijn sexy, andere gedurfd, met mooie beeldcomposities en allen bevatten ze spitsvondige humor. Een kanjer van een boek, meer dan de moeite waard!


Marijke Umans 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005