Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Ik durf best alleen!

 Reeks:

 Beertjes reeks

 Auteur:

 Luk Depondt

 Aantal blz.

 33

 Illustrator:

 Nynke Mare Talsma

 ISBN:

 90-5924-251-3

 Uitgever:

 Bakermat

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 6

 Thema’s:

 durven

 Prijs: €

 7,95

 

 

Kol de kleine eend durft niet alleen in het water. Hij blijft liefst dicht bij zijn mama, maar die wil dat hij alleen leert zwemmen. Kol blijft dan maar op de oever en pikt wat kroos langs de kant. Hij moet lang wachten voor zijn familie terugkeert. Ze brengen wat kroos mee maar het smaakt niet lekker want mama is nog boos. De volgende dag durft hij weer niet mee. Hij bedenkt dat hij ook rond de vijver kan stappen om aan de andere kant te komen. Onderweg wordt hij moe, alles is zo onbekend en hij durft niet meer verder. Een zwaan vindt hem daar, alleen en bang. Ze luistert naar zijn verhaal en wil hem helpen. Samen gaan ze in het water. Kol zwemt dicht bij de zwaan maar na een poosje durft hij steeds verder. Hij is erg trots op zichzelf. Dolgelukkig neemt hij afscheid van de zwaan, vastbesloten om de volgende dag zijn familie versteld te laten staan.

Dit verhaal, een herwerkte versie van ‘Kol, het eendje dat niets durfde’, verwerkt op een prettige manier een alombekend thema: bang zijn voor het onbekende, iets durven dat je nog nooit gedaan hebt. Kol worstelt met een gekend gevoel: hij durft iets niet en zijn hele familie durft dat wel. De ene is boos dat hij niet durft, de andere lacht hem uit. Hij is er ongelukkig door. Zijn familie slaagt er niet in hem over zijn angst heen te krijgen, daar zorgt uiteindelijk een onbekende voor, een buitenstaander. Dankzij die hulp leert Kol zijn eigen grenzen kennen, eerst voorzichtig aan de zijde van de helper, en nadien steeds meer op eigen houtje.
De tekst is eenvoudig en vlot, duidelijk leesbaar voor lezers met AVI 2. De inhoud is herkenbaar en biedt zeker stof tot napraten en vertellen. De illustraties zijn minder expressief dan in de originele uitvoering, maar ze zijn kleurrijk en nodigen uit. Ook de titel nodigt de jonge lezers uit om te durven (lezen).


Mik Ghys


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 mrt 2005