Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Water bevriest bij nul graden

 Reeks:

 

 Auteur:

 Peter Smit

 Aantal blz.

 191

 Illustrator:

 Harmen van Straaten

 ISBN:

 90-443-0879-3

 Uitgever:

 The House of Books

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 spreekbeurten over diverse onderwerpen

 Prijs: €

 13,50

 

 

20 diverse onderwerpen; van de eerste mensen, de zeven wereldwonderen tot leven tussen de sterren; van Reggae, de Chinese zijderoute, dolfijnen over Indianen tot Roald Dahl…. Over al deze onderwerpen zocht de auteur originele informatie bij elkaar om een spreekbeurt over te houden. Achteraan staan nog zeven tips om de spreekbeurt goed te laten lukken.

Dit is een heel leuk boek om te lezen omdat er bij elk onderwerp wel een aantal dingen staan die je als lezer nog niet wist. Zodoende wordt de spreekbeurt ook levendig en origineel. Anderzijds is de aangeboden informatie ook beperkt en niet helemaal volledig, zodat de spreekbeurthouder misschien niet kan antwoorden op lastige vragen van de toehoorders.
Het boek kan dus prima als basis dienen om een spreekbeurt op te bouwen, maar kan niet de enige informatiebron zijn waarop de spreekbeurt gebaseerd wordt. Want ook prenten, foto’s of illustraties ontbreken in dit boek. De spreekbeurthouder zal dus alleszins nog op zoek moeten gaan naar meer.
Wat maakt dit boek dan wel de moeite waard? Zoals gezegd, de originaliteit van de onderwerpen en de leuke ‘faits-divers’ die aangehaald worden. Ook de tips achteraan zijn handig als hulp om aan het werk te gaan. Het geheel geeft in ieder geval de twijfelaars een stevig houvast om mee te starten.
Zeer bruikbaar in de school, de Nederlandse inslag zal je er als Vlaming moeten bij nemen.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005