Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het stenen licht

 Reeks:

 

 Auteur:

 Kai Meyer

 Aantal blz.

 304

 Illustrator:

 (omslag) Joachim Knappe

 ISBN:

 90-269-9698-5

 Uitgever:

 Van Holkema & Warendorf

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 Duits: Yvonne Kloosterman

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 magie, avontuur

 Prijs: €

 13,99

 

 

Dit is het fascinerende vervolg op ‘De stromende koningin’, waarin het weesmeisje Merle op een vliegende stenen leeuw de stad Venetië verlaat in de hoop de belagers van de stad, de Egyptenaren, te kunnen tegenhouden.

Vermithrax, de stenen leeuw, vliegt met Merle en de stromende koningin (die in Merle zit) naar een opening in de aarde die hen naar de hel zou moeten brengen. Ze ontmoeten er bizarre wezens en maken er spannende momenten mee. Ze ontdekken dat de hel geleid wordt door een groep menselijke wetenschappers en slaan op de vlucht vooraleer ze kunnen doen waar ze eigenlijk voor kwamen: hulp vragen om Venetië te redden.
Ondertussen zit Serafin, Merles vriend in Venetië, niet stil. Hij wordt aangesproken door de mysterieuze Lalapeja om de farao te vermoorden wanneer hij zijn intrek neemt in Venetië. De stad kan de Egyptenaren immers niet tegenhouden en wordt al snel onder de voet gelopen. De aanslag op de farao mislukt en Serafin en enkele vrienden moeten vluchten. Zowel de Egyptenaren als Lalapeja blijken er een verborgen agenda op na te houden, zodat er nieuwe wendingen in de geschiedenis kunnen verwacht worden. Maar wat zal de toekomst brengen?
Dat zal allemaal aan de oppervlakte moeten komen in het derde deel van deze trilogie.

Dit is een fascinerend en angstaanjagend vervolg op de avonturen van Merle. De beschrijvingen van de hel en zijn bewoners zijn bloedstollend. Merle probeert de inwoners van de hel te beschrijven, maar moet toegeven dat hetgeen ze ziet eigenlijk onbeschrijflijk is. Haar beschrijvingen doen je echter toch al kippenvel krijgen. De sfeer van dit boek is grandioos. Afwisselend volg je de belevenissen van Merle en Serafin en je kan nooit snel genoeg naar het volgende hoofdstuk. Het verhaal zit dan ook volop in een stroomversnelling. De hoofdpersonages staan volledig in functie van de gebeurtenissen, ze moeten hun eigen ego opzij zetten. De strijd van Serafin en de vlucht van Merle uit de hel zijn met een onbeschrijflijke vaart en nauwkeurigheid beschreven. De details in de beschrijvingen zorgen voor de sfeer van verwoesting en een blik op het einde van de tijden. Prachtig, aangrijpend, een thriller zonder einde. Want vol verwachting popel je om het derde deel te lezen.

Mik Ghys


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005