Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Eerst jij, dan ik!

 Reeks:

 

 Auteur:

 Marja Baseler

 Aantal blz.

 77

 Illustrator:

 Dagmar Stam

 ISBN:

 90-443-0791-6

 Uitgever:

 The House of Books

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Thema’s:

 gedragsvormen

 Prijs: €

 16,50

 

 

Hoe hoort het eigenlijk, thuis, op school, als je op bezoek gaat of tijdens andere gelegenheden? Wat zijn goede manieren voor het groeten, eten, praten en bedanken? Hoe gedraag je je in verschillende situaties?
Dit boek probeert een antwoord te geven op die vragen. Het vertrekpunt is dat iedereen anders is, maar dat er toch afspraken over gedrag bestaan. Die kunnen anders zijn naargelang de streek of het land waar je geboren bent. Het is dan ook heel moeilijk om vaste regels op te stellen. Toch zijn er een paar leefregels die de omgang met anderen gemakkelijker maken. Die regels noem je ‘etiquette’. Het is handig als je die regels kent, dan weet je wat er van je verwacht wordt. Hoe maak je kennis met iemand, hoe voer je een gesprek, waarom geef je complimenten, wanneer gebruik je alsjeblief en dankjewel, hoe neem je afscheid en hoe troost je iemand. Op een duidelijke manier vertelt de auteur hoe je je kan gedragen. Ook regels voor thuis, aan tafel, aan de telefoon, op school, op bezoek, op straat en als je gaat logeren worden uitgebreid besproken. Heel veel illustraties verduidelijken de regels. Aparte kadertjes met extra tips en doe-activiteiten vullen de vele regels aan. Ze zetten iedereen aan het werk om zich zoveel mogelijk aan de regels te houden.

Dit is zeker geen belerend boek vol saaie opsommingen van regeltjes. Op een duidelijke en overzichtelijke manier wordt verteld over het ideale gedrag in allerlei omstandigheden. De tekst is vlot en duidelijk, de voorbeelden zijn herkenbaar en realistisch. Je krijgt nergens het gevoel dat er iets geforceerd wordt, of opgedrongen. Elke lezer ziet duidelijk dat, als iedereen zich zou houden aan de etiquette, de wereld veel mooier en leefbaarder zou zijn. De praktische tips kunnen elke lezer dan ook op het idee brengen om meteen aan de slag te gaan. Dit boek is dan ook een handig hulpmiddel om heel wat bij te leren, zowel thuis als op school!


Mik Ghys


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005