Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Waterschimmen

 Reeks:

 Jeugdthriller

 Auteur:

 Roger H. Schoemans

 Aantal blz.

 165

 Illustrator:

 

 ISBN:

 90-5908-099-8

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 vakantie, detective, ontvoering, vriendschap

 Prijs: €

 14,95

 

 

Tinne brengt haar vakantie door in een bungalow bij een waterrijk, moerassig gebied. Daar heeft haar oom ook een boot waar ze regelmatig op meevaart. Op een dag vertelt die oom een erg vreemd spookverhaal. Dat laat Tinne niet los. Als ze op een ochtend een vreemd personage ontmoet, weet ze dat er iets vreemds aan de hand is. Met de hulp van haar vriendin Clara, die komt logeren, gaat ze op onderzoek. Dat brengt hen in een lastig parket. Niet iedereen is gediend met hun nieuwsgierigheid.

Dit spokenverhaal kan niet echt overtuigen. Het begint veelbelovend maar wordt stilaan ongeloofwaardig. Als lezer frons je hoe langer hoe meer de wenkbrauwen bij de dingen die de meisjes overkomen of zelf ondernemen. Er zijn ook enkele erg toevallige toevalligheden nodig om het verhaal te laten verdergaan, wat de geloofwaardigheid niet ten goede komt.
De beide tieners zijn wel realistisch geschetst en ook Tinnes oom en diens vriend komen levensecht over. Maar de ouders van Tinne worden erg flauw naar voor gebracht en met name haar moeder wordt bijna als een karikatuur getekend.
De vakantie lijkt enorm lang te duren en ook Clara lijkt daar wéken te verblijven.
Hoewel het een vakantiegebied is waarin ze verblijven, komen er blijkbaar geen andere mensen in de buurt en kan iedereen in het gebied zijn zin doen, zoals het waterpeil doen stijgen of dalen naar believen, zonder dat dat voor problemen zorgt. Ook het hele gedoe rond de verdwijning van de meisjes komt niet erg realistisch over en de uiteindelijke ontknoping valt ook al tegen. Spijtig want er had meer in dit verhaal kunnen zitten.
Wat overblijft is een gewoon doordeweeks avonturenverhaaltje zonder meer, om bijvoorbeeld te lezen tijdens een warme vakantie aan het water.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005