Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Lang leve de boze heks

 Reeks:

 

 Auteur:

 Hanna Kraan

 Aantal blz.

 58

 Illustrator:

 Annemarie van Haeringen

 ISBN:

 90-5637-532-6

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Thema’s:

 heks, dierenbos

 Prijs: €

 3,50

 

 

In dit mooi verzorgd uitgegeven boekje staan drie verhalen over de boze heks en de andere bosbewoners: de uil, de haas, de egel en de merel. In “Het blauwgeruite tafelkleed” gaan haas en egel picknicken in het bos. Egel heeft een blauwgeruit kleed meegenomen om op te zitten. Het blijkt het tafelkleed van de boze heks te zijn die erg boos wordt omdat het gestolen is en egel de stuipen op het lijf jaagt met haar toverkunsten. 
Het volgende verhaal “De rode bal” gaat over egel en merel die met de bal spelen. Plotseling vliegt de bal het huis van de boze heks binnen en belandt in de pot met toverdrank. De boze heks kan daar niet om lachen.
In het laatste verhaal “Volle maan” organiseren de dieren een vollemaansfeest. Door een misverstand is de boze heks niet uitgenodigd en is ze boos. Ze tovert het eten weg en plaagt de dieren maar gelukkig verandert haar slechte humeur en tovert ze lekkere appeltaarten.

Het zijn stuk voor stuk heerlijke verhalen, mooi en sfeervol geïllustreerd door Annemarie van Haeringen. De auteur slaagt erin om op een grappige en fijngevoelige manier de belevenissen van de boze heks en de dieren te vertellen. De verschillende bosbewoners hebben elk hun eigen karaktertje en zijn erg herkenbaar zonder te typerend te zijn. Echt ontspannende, mooie verhalen die aan het einde de lezer zin doen krijgen in meer. En gelukkig heeft Hanna Kraan al een zestal boeken geschreven over de boze heks. Dus genieten maar!


Hilde Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005