Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Een dorstige wereld

 Reeks:

 Dossier milieu

 Auteur:

 Steve Parker

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Diverse fotografen

 ISBN:

 90-5483-382-3

 Uitgever:

 Biblion

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 water

 Prijs: €

 13,50

 

 

In de reeks “Dossier milieu” tracht men een aantal problemen in verband met ons milieu onder de aandacht te brengen. Elk deel is op dezelfde manier opgebouwd. Na een inleiding komen een aantal gegevens over het onderwerp aan bod met een korte tekst in een grote en duidelijke letter, meestal in twee delen en aangevuld met heel veel fotomateriaal waarbij in cursieve letter nog wat uitleg wordt gegeven. Op bijna elk blad staat ook nog een kader waar een bepaald item bijzondere aandacht krijgt. Elk boek sluit af met een bladzijde met een aantal internetadressen waar meer informatie kan gevonden worden en een verklarende woordenlijst. In de woordenlijst lijken willekeurig gekozen woorden opgenomen.
Spijtig is wel dat de illustraties bijna de overhand nemen tegenover de tekst die dan ook heel erg summier blijft en daarom onvolledig of onduidelijk. Ook staan de teksten over het onderwerp en de cursieve fototeksten heel dicht naast elkaar zodat enige verwarring wel mogelijk wordt en het overzicht verloren gaat. Er wordt dikwijls informatie herhaald in de teksten en de begeleidende tekstjes bij de foto’s.
De boeken ogen heel mooi en nodigen uit om te bladeren, te kijken en te ontdekken.

In dit deel wordt vooral duidelijk gemaakt dat rijke, geďndustrialiseerde landen (nog) over voldoende water beschikken en dat vooral arme landen problemen hebben om aan voldoende zuiver water te geraken. Watervervuiling, waterzuivering, te veel of te weinig water komen ook aan bod.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005