Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Amulet van de dood

 Reeks:

 Jeugdthriller

 Auteur:

 Karel Verleyen

 Aantal blz.

 158

 Illustrator:

 

 ISBN:

 90-5908-064-5

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 Romeinen, samenzwering, spanning

 Prijs: €

 14,95

 

 

Op een avond is de jonge Romein Tiberius getuige van een moord. De stervende man stopt Tiberius een amulet toe en fluistert enkele onsamenhangende woorden. Eens bekomen van de emotie bestudeert Tiberius de vreemde lettercombinatie, maar raakt er niet wijs uit. Plots hebben vier vreemde mannen het op hem gemunt; hij kan zelfs niet meer naar school. Hij krijgt een lijfwacht en samen met zijn ondernemende nichtje Lucia dat net op bezoek komt, zoekt Tiberius naar een oplossing van het raadsel. En dat is niet zonder gevaar. Tiberius ontdekt zowaar een complot, maar kan hij dat ook bewijzen voor het te laat is?

Een heel vlot lezend verhaal dat de lezer ook een duidelijk beeld geeft van de toenmalige samenleving en gezinsverhoudingen. Het wordt al snel duidelijk dat vele mensen het niet erg voor deze keizer hadden, een complot tegen hem is dan ook niet denkbeeldig.
Het personage van de ondernemende en goedbespraakte Lucia sluit goed aan bij de ernstige, bedachtzame en niet echt moedige Tiberius. Ze zijn herkenbaar en levensecht geschetst.
Meerwaarde aan dit verhaal is dat de lezer ook heel wat informatie krijgt over de manier van leven en wonen in de Romeinse stad zonder dat het als een geschiedenisles overkomt. Als de lezer niet geheel onwetend is over de Romeinse cultuur is dat natuurlijk nog een pluspunt. Hij zal het veel makkelijker hebben zich een beeld te vormen van het gebeuren.
De gebruikte taal is gepast voor de beoogde leesgroep en de opbouw van het verhaal is zoals het een goede thriller past; spannend en met voldoende actie. Zeker de moeite waard en goed voor spannend en tegelijkertijd leerrijk leesplezier.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005