Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Wonen

 Reeks:

 Dossier Dieren

 Auteur:

 Anita Ganeri

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Diverse fotografen

 ISBN:

 90-5483-379-3

 Uitgever:

 Biblion Uitgeverij

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Engels: Hetty Otten

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 dieren

 Prijs: €

 13,50

 

 

In elk deel van deze reeks ‘Dossier Dieren’ wordt een bepaald kenmerk van de dieren nader bekeken. Elk deel is op dezelfde manier opgebouwd. Na een inleiding komen een aantal gegevens over het onderwerp aan bod met een korte tekst in een grote en duidelijke letter, meestal in twee delen en aangevuld met heel veel fotomateriaal waarbij in cursieve letter nog wat uitleg wordt gegeven. Op elke bladzijde staat ook een kader met een bijzonder feit over het behandelde gegeven. Elk boek sluit af met een bladzijde met bijzondere weetjes en een verklarende woordenlijst. In de woordenlijst lijken willekeurig gekozen woorden opgenomen.
Positief is dat een bepaald kenmerk vergeleken wordt met een heel verscheiden groep dieren, gaande van zoogdieren, over vogels, reptielen, zeedieren tot insecten en ongewervelden. Zo worden gelijkenissen of verschillen verduidelijkt.
Spijtig is wel dat de illustraties bijna de overhand nemen tegenover de tekst die dan ook heel erg summier blijft en daarom onvolledig of onduidelijk. Ook staan de teksten over het onderwerp en de cursieve fototeksten heel dicht naast elkaar zodat enige verwarring wel mogelijk wordt en het overzicht verloren gaat. In sommige delen vind je een verkeerde tekst bij een foto of een niet relevante foto bij het onderwerp. Dat is wel spijtig.
De boeken ogen heel mooi en nodigen uit om te bladeren, te kijken en te ontdekken.

In dit deel gaat men na hoe dieren wonen; of het een permanente woning is of maar tijdelijk of alleen maar een kinderkamer; hoe ze hun leefgebied afbakenen en verdedigen.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005