Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Echte kerels

 Reeks :

 

 Auteur:

 Manuela Olten

 Aantal blz.

 30

 Illustrator:

 Manuela Olten

 ISBN :

 90-209-5583-7

 Uitgever :

 Lannoo

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 Duits

 Leeftijd :

 + 4

 Thema’s:

 angst, rolpatronen, stoerheid

 Prijs: €

 14,95

 

 

Twee stoere kerels in een veel te groot bed met daaronder de zin: “Meisjes zijn oersaai!”; daarmee opent dit uitbundige prentenboek over bang zijn en rolpatroonbevestigende vooroordelen.
Deze opener kan tellen, want hij treft meteen raak.
Vervolgens zien we de twee kereltjes wild om zich heen schoppen. Zij versterken hun oordeel over meisjes met tal van voorbeelden waarover zij het roerend eens zijn: meisjes kammen de hele dag hun poppen en kleden ze voortdurend aan en uit, ze nemen hun knuffels mee naar bed omdat ze bang zijn in het donker. En in dat donker  doen ze het in hun nachtpon van de schrik. Ze zijn ook bang van spoken!
Maar dan krijgt het verhaal een verrassende wending, die we hier beter niet kunnen verklappen…

De eigenheid van dit prentenboek zit in zijn gedurfde directheid, de uitbundige expressie van de prenten en de originele humor.
Het verhaal is goed opgebouwd: je zit er meteen middenin en het dwingt je haast om stelling in te nemen. De ommekeer halverwege zorgt voor de nodige aha’s en de afloop relativeert al het voorgaande.
De grote prenten in zachte olieverftinten spelen met uitvergrotingen en vatten meteen de juiste sfeer. Door de beweeglijkheid van de figuren en hun grote expressieve gelaatstrekken zijn de emoties glashelder.
De tekst hierbij is eenvoudig en beknopt: telkens slechts één korte zin in een passende typografie.

Deze typografie versterkt het karakter van de twee kereltjes en maakt het verhaal levendig. Je ‘hoort’ ze als het ware ‘spreken’.
Een raak prentenboek dat met veel humor de clichés over jongens en meisjes doorprikt.


Eric Vanthillo                                    


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005