Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Wij gaan op berenjacht

 Reeks :

 

 Auteur:

 Michael Rosen

 Aantal blz.

 34

 Illustrator:

 Helen Oxenbury

 ISBN :

 90-257-2950-9

 Uitgever :

 Gottmer

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 Engels: Ernst van Altena

 Leeftijd :

 + 4

 Thema’s:

 avontuur, familie, taal

 Prijs: €

 8,00

 

 

Deze stevige kartonversie is een welgekomen variante op het originele prentenboek dat voor het eerst in het Nederlands verscheen in 1989.
De avonturen van een vader en zijn vier kinderen en hun hond, op zoek naar een beer, zijn alom gekend en tijdloos. Het is gewoon een perfect samengaan van prenten en tekst.

De steeds terugkerende korte zinnetjes zijn door hun expressiviteit leuk om voor te lezen. En zij zijn voor de aandachtige luisteraar/kijker nog leuker om na enkele keren mee te zeggen.
De verklankingen van de hindernissen zijn origineel en zetten aan tot nabootsing en beweging: “zwieperdezwiep… flapperdeflop… struikeldestruik… enz. …”
De sfeerrijke prenten vertellen het ganse verhaal met al zijn emoties en met lekker veel te ontdekken details.
De afwisseling van zwart-wit-prenten en full-colour is goed bedacht. Het werkt een zeker ritme in de hand en creëert zo iets eigens en vertrouwds.
De zwart-wit-prenten stralen een zekere rust uit en tegelijkertijd bezorgen ze je een soort spanning naar wat komen gaat. Terwijl de kleurrijke prenten telkens de acties verbeelden.
Ook opvallend is het ritme van het totale boek: het begint vrij rustig met hindernis na hindernis. Maar na de ontdekking van de beer komt het tot een stroomversnelling, die uitmondt in een opgeluchte slotscène. Met daarachter nog een subtiele, maar niet mis te verstane ‘coda’…
Het enige nadeel van dit kleiner formaat is dat de prenten niet zo goed tot hun recht komen. Maar het voordeel van de stevigheid ervan compenseert dit grotendeels. Want dit is een boek dat dag na dag en jaar na jaar bekeken, betast en bespeeld zal worden. Dit zowel door kinderen als door hun volwassen begeleiders.
Want het boek inspireert tot veel nevenactiviteiten: taal (spreken en verklankingen), beweging, fantasie, dramatiseren, …


Eric Vanthillo


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005