Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Volle buiken

 Reeks:

 

 Auteur:

 Rindert Kromhout, Eric Smaling

 Aantal blz.

 69

 Illustrator:

 diverse fotografen

 ISBN:

 90-258-4226-7

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 voedselketen

 Prijs: €

 15,95

 

 

Waar komt ons eten vandaan? Waarom eten we met vork en mes? Is een dikke buik altijd een volle buik? Eet iedereen hetzelfde? Heeft iedereen voldoende te eten?

In dit boek vertellen Rindert Kromhout (bekend jeugdauteur) en Eric Smaling (hoogleraar bodemkunde) de reis van ons voedsel. Er worden voortdurend vergelijkingen gemaakt tussen Nederland en Afrika. De reis vat nogal luguber aan met een verhaal over dikke, sappige appels op een kerkhof, gevoed door de overblijfselen van de dode mensen en eindigt met volle buiken, waarin de mens als eindpunt van de cirkel staat, van grond tot mond. De reis houdt verschillende haltes: een eerste halte ‘Zon, water en bodem’ vertelt wat de aarde ons te bieden heeft, over koude en warme klimaten, over veel en weinig regen. Een tweede halte ‘Planten’ gaat over de kwaliteit van de zaden en genetisch gemanipuleerd voedsel. Een derde halte ‘Dieren’ gaat over welke dieren zoal gegeten worden, over vee, vis en de bio-industrie. Een vierde halte ‘Wie wat bewaart, die heeft wat’ gaat over het bewaren en verrotten van ons voedsel en over de biologische landbouw. Een vijfde halte ‘In de keuken’ vertelt hoe we ons voedsel, vroeger en nu, bereiden. En dan zijn we bij het eindpunt ‘Volle buiken’ waar stilgestaan wordt bij de ongelijke verdeling van de voedselberg, over eetgewoontes, dikke en dunne mensen. Tussen elke halte staan er korte historische wetenswaardigheden, ingeleid met ‘En toen was er…’ zoals voedsel tijdens de oorlog, het ontstaan van margarine, de import van de aardappel, suiker en het eetgerei.
Het is een origineel en vlot leesbaar informatief boek, heel overzichtelijk ingedeeld als een reis die ons voedsel maakt, van grond tot mond. Het doet de jonge lezer stilstaan bij al datgene wat hij in de supermarkt en op zijn bord vindt. Door het voortdurend vergelijken tussen Nederland en Afrika wordt de lezer zich ook bewust van de ongelijke verdeling, van de luxe die wij in het rijke Westen hebben, zonder dat de schrijvers moraliserend of belerend willen zijn. Een aanrader!


Inge Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:21 januari, 2007