Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.
Titel: |
Volle
buiken |
Reeks: |
|
Auteur: |
Rindert
Kromhout, Eric Smaling |
Aantal
blz. |
69 |
Illustrator: |
diverse
fotografen |
ISBN: |
90-258-4226-7 |
Uitgever:
|
uitgavejaar |
2004 |
|
Vertaler
uit…: |
|
Leeftijd: |
+
10 |
Thema’s:
|
voedselketen |
Prijs:
€ |
15,95 |
|
Waar komt ons eten
vandaan? Waarom eten we met vork en mes? Is een dikke buik altijd een volle
buik? Eet iedereen hetzelfde? Heeft iedereen voldoende te eten? In dit boek vertellen
Rindert Kromhout (bekend jeugdauteur) en Eric Smaling (hoogleraar
bodemkunde) de reis van ons voedsel. Er worden voortdurend vergelijkingen
gemaakt tussen Nederland en Afrika. De reis vat nogal luguber aan met een
verhaal over dikke, sappige appels op een kerkhof, gevoed door de
overblijfselen van de dode mensen en eindigt met volle buiken, waarin de
mens als eindpunt van de cirkel staat, van grond tot mond. De reis houdt
verschillende haltes: een eerste halte ‘Zon, water en bodem’ vertelt
wat de aarde ons te bieden heeft, over koude en warme klimaten, over veel en
weinig regen. Een tweede halte ‘Planten’ gaat over de kwaliteit
van de zaden en genetisch gemanipuleerd voedsel. Een derde halte ‘Dieren’
gaat over welke dieren zoal gegeten worden, over vee, vis en de
bio-industrie. Een vierde halte ‘Wie wat bewaart, die heeft wat’ gaat
over het bewaren en verrotten van ons voedsel en over de biologische
landbouw. Een vijfde halte ‘In de keuken’ vertelt hoe we ons
voedsel, vroeger en nu, bereiden. En dan zijn we bij het eindpunt ‘Volle
buiken’ waar stilgestaan wordt bij de ongelijke verdeling van de
voedselberg, over eetgewoontes, dikke en dunne mensen. Tussen elke halte
staan er korte historische wetenswaardigheden, ingeleid met ‘En toen
was er…’ zoals voedsel tijdens de oorlog, het ontstaan van
margarine, de import van de aardappel, suiker en het eetgerei.
|
Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:21 januari, 2007