Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De notenkraker

 Reeks :

 

 Auteur:

 E.T.A. Hoffmann, Susanne Koppe

 Aantal blz.

 30

 Illustrator:

 Lisbeth Zwerger

 ISBN :

 90-5579-749-9

 Uitgever :

 De Vier Windstreken

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Duits: Tjalling Bos

 Leeftijd :

 + 6

 Thema’s:

 sprookjes, magie, speelgoed, Kerstmis

 Prijs: €

 12,95

 

 

Het verhaal van de notenkraker is alom gekend van de balletversie van Tsjaikowski en is reeds in vele versies neergeschreven en naverteld.
Het verhaal begint tijdens het kerstfeest bij de familie Staalboom, waar Clara en Frits zich verwonderen over al hun cadeautjes. Maar wat het meest opvalt is de houten notenkraker die hun oom, meneer Drosselmeijer, voor hen gemaakt heeft.
Wat volgt is een mengeling van realiteit en fantasie/dromen: het gevecht met het muizenleger, het verhaal van prinses Pirlipat, de wrede muizenkoning die Clara bedreigt, hoe zij de notenkraker redt, hoe de notenkraker haar meeneemt naar Snoepstad en hoe Clara uiteindelijk trouwt met de jonge Drosselmeijer en zelf koningin wordt.

Deze versie, in een navertelling van Susanne Koppe, is stevig ingekort, waardoor het ganse verhaal zijn vlotheid verliest. Het uiteindelijke resultaat is een wat verkapt verhaal, een soort van ‘highlights’ van het origineel.
In het sprookje van Clara en de notenkraker wordt een sprookje verteld over hoe de notenkraker zo geworden is. Een sprookje in een sprookje dus.
Dit wordt mooi verduidelijkt door anders gekleurde pagina’s en een andere stijl van illustraties.
De illustraties van Lisbeth Zwerger zijn kunstzinnige plaatjes die wat overgeësthetiseerd overkomen. Maar de liefhebber van deze stijl zal zich hieraan niet storen. Want deze tekenstijl is ideaal bij dit soort sprookjes.
Wat wel stoort is dat de tekst en de illustraties niet congruent zijn. Dat geeft je als lezer/kijker het gevoel iets te missen. En dat levert nog meer problemen op als je het sprookje voorleest terwijl kinderen de illustraties willen volgen.


Eric Vanthillo                       


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005