Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Drie keer maakt een tijger. Chinese vertellingen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Bea De Koster

 Aantal blz.

 111

 Illustrator:

 Geert Vervaeke

 ISBN:

 90-451-0064-9

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 sprookjes, Chinese vertellingen

 Prijs: €

 13,95

 

 

Het boek bevat tien sprookjesachtige verhalen die zich afspelen in China. In De verhalenverteller komt een verhalenverteller in een bergdorp verhalen vertellen tot hij door de dorpelingen verjaagd wordt omdat, volgens hen, door hem de regen wegblijft. De zoon van de mandarijn heeft weinig zin om in de voetstappen van zijn vader te treden en op zijn weg naar de grote stad blijft hij in een dorp waar hij een bos aanplant en trouwt. Het leger van keizer Qin vertelt het verhaal van de machtige en wrede keizer Qin Shi Huang, op zoek naar onsterfelijkheid. In De lange muur worden soldaten die de muur moeten bewaken door allerlei geesten belaagd. Een beetje geduld vertelt het verhaal van het boerenmeisje Ermo wiens voetjes tot lotusvoetjes door haar moeder worden ingebonden omdat die hoopt dat de zoon van een rijke mandarijnenfamilie haar zal huwen. Het zomerpaleis vertelt het tragische verhaal van de bouw van een paleis waarin een mini China wordt uitgebeeld omdat de zoon van de keizer de wereld wil zien. Li Min vertelt het verhaal van twee geliefden die samen sterven op de heilige berg Huashan. In Het jaar van de draak steken twee families elkaar voortdurend de loef af. En over de stammetjes hingen de slierten mie te drogen vertelt het verhaal van een meisje dat maïs komt verkopen in de stad en door een mysterieuze man gered wordt wanneer ze in de dikke mist bijna in het ravijn stort. Yi Di vertelt over het ontstaan van de rijstwijn.

De titel van dit boek is een Chinees spreekwoord: drie keer maakt een tijger. Als je maar lang genoeg over iets praat, wordt alles aangedikt tot het niet meer door de deur kan. Naar het schijnt verdiept Bea De Koster zich al een aantal jaren in de Chinese cultuur en geschiedenis. Voor dit boek maakte ze een reis doorheen China waar ze inspiratie opdeed om deze mooie sprookjes te schrijven. Ze slaagt erin om China mooi en erg levendig onder woorden te brengen in deze originele verhalenbundel. Dit boek
leverde de schrijfster in 2004 een Boekenwelp op. Achteraan is een verklarende woordenlijst opgenomen. Het boek is heel mooi uitgegeven: stevige, blinkende bladzijden met ongelooflijk mooie en fijne illustraties van Geert Vervaeke. Het lijken soms authentieke Chinese miniaturen, tekeningen en gravures in sobere kleuren die de juiste sfeer oproepen. Ze vormen een prachtige aanvulling op de verhalen. Ook de illustratrice kreeg terecht een bekroning met een Boekenpluim voor deze fijne tekeningen.


Inge Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005