Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De verhalenboot

 Reeks:

 

 Auteur:

 J.F. Wilson, Toon Tellegen, Hans Hagen,
 Loekie Morales, Sjoerd Kuyper en Joke van Leeuwen

 Aantal blz.

 74

 Illustrator:

 Annemarie van Haeringen

 ISBN:

 90-258-3700-X

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 verhalen, eilanden

 Prijs: €

 13,95

 

 

De verhalen in dit boek werden gebundeld in opdracht van de Stichting Culturele Manifestaties N.A.N.A. (Nederlandse Antillen, Nederland en Aruba), ter gelegenheid van het tiende Kinderboekenfestival in 2002.
Het verhaal van Ouwe Grauwe Grommer, de dappere leguaan gaat over dieren die zich verzetten tegen de afbraak van de plantage waarin zij gehuisvest zijn. In De verhalengeest laat Toon Tellegen zijn grootvader aan het woord, die af en toe naar het eiland vaart waarop een boom staat waarin de verhalengeest huist. Een kusje van de koffervis is een poëtisch verhaaltje van Hans Hagen en gaat over Maria, die naakt tussen de mooie vissen in het koraalrif zwemt en de koffervis kust. In Papito en de vertellende boom vertelt de oude boom de geschiedenis van een slavenjongen, die een tragische dood stierf. Het verhaal van de zon vertelt over de ontvoering van de zon op het eiland Saba door de hemelbaas en hoe de dappere dochters van de koning de zon redden. Joke van Leeuwen rondt het boek af met een selectie uit de vele antwoorden die ze verzamelde op zeven vragen die ze aan Antilliaanse en Arubaanse kinderen stelde, universele vragen zoals waar ben je wel eens bang voor of wanneer voel je je gelukkig.

Het boek bevat verschillende verhalen door diverse auteurs geschreven en is daardoor ook een bonte mengeling van verschillende stijlen. Rode draad doorheen het boek zijn de eilanden waarop de verhalen zich afspelen, en een eiland kan je makkelijk per boot bereiken. Het eerste verhaal nodigt eigenlijk weinig uit om verder te lezen, het is echt als een klassiek verhaaltje opgebouwd in korte hoofdstukjes en de hoofdpersonages zijn dieren met weinig originele en soms allitererende namen als Betsy het konijn, Sliert de slak, Hendrik het paard, Gusta de gans, … Door het overaanbod van dieren die allemaal hun zegje willen doen geraak je bijna de draad van het verhaal kwijt. Maar dan volgt het knap vertelde verhaal van Toon Tellegen, meteen gevolgd door het mooie en erg poëtische verhaaltje van Hans Hagen en blijf je toch doorlezen. Annemarie van Haeringen zorgde voor een leuke cover en mooie pentekeningen aan het begin van elk verhaal.


Inge Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005