Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Sterrenkind

 Reeks:

 

 Auteur:

 Patrick Lagrou

 Aantal blz.

 139

 Illustrator:

 (omslag) Marijke Meersman

 ISBN:

 90-448-0112-0

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 bijnadoodervaring, magie, avontuur

 Prijs: €

 14,95

 

 

Bran Beregoed woont met zijn ouders bij zijn vreselijke tante César in een akelig landhuis: het Kraaiennest. De eerste dag dat Bran met zijn fiets naar school gaat wordt hij opzettelijk in het kanaal gereden. Net op het nippertje wordt hij gered. Maar in de tussenperiode tussen dood en leven heeft Bran een heel bijzondere ervaring. Toch wil niemand hem geloven. De situatie in het Kraaiennest worden bijna ondraaglijk. Bran moet de geheimen ontsluieren of zijn leven, en dat van zijn ongeboren zusje, zijn geen stuiver meer waard.

Het verhaal verscheen al in 1996 en dit is de vierde herdruk. Toch is dit geen garantie voor een schitterend verhaal. Toegegeven, het verhaal leest erg vlot en gemakkelijk en het verhaal heeft heel wat vaart. Maar er wordt zo met vreemde verschijnselen gegoocheld dat het op den duur ongeloofwaardig overkomt. De paranormale verschijnselen worden vermengd met heksen- en voodoopraktijken waardoor er een eigenaardig allegaartje ontstaat waarin weinigen zich nog zullen kunnen herkennen. Het is teveel van het goede. Het slot van het verhaal verdrinkt er helemaal in en is meer een afknapper dan een spetterende finale.
Daarnaast gebruikt de schrijver namen voor de personages die ook al zo waanzinnig klinken: Bran en Bert Berengoed, Dries Donsdeken, Bruno Bijenwas, Césarine Kraaienpoot, Pauline Ganzenveer. Om van de namen van de dorpen maar te zwijgen.
Wat had kunnen evolueren naar een boeiend verhaal over reïncarnatie en paranormale verschijnselen, blijft steken in een griezelig avontuurtje maar ook niet meer dan dat. En dat is spijtig, een gemiste kans.

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005