Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De wereld in een kiezelsteen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ingeborg Hendriks (red.)

 Aantal blz.

 96

 Illustrator:

 Nynke Mare Talsma

 ISBN:

 90-5637-504-0

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 filosoferen door verhalen

 Prijs: €

 15,95

 

 

Aan de hand van een aantal fragmenten uit jeugdboeken worden er vragen gesteld die bij de lezer een overweging of een gesprek met anderen op gang kunnen brengen. Het boek is opgedeeld in drie grote delen: ‘Wie ben ik?’, ‘Zicht op de wereld’ en ‘Achter de dingen’. Achteraan werd een bronnenlijst opgenomen, een lijst met boeken over filosoferen met kinderen en een begeleidende website.

Iemand die geen kinderboeken kent en met filosofische vragen aan de slag wil kan zich behelpen met dit boek. Maar de auteur heeft maar een beperkt aantal schrijvers samengebracht. Er bestaan veel en veel meer verhalen waarmee iemand aan de slag kan. Verhalen van Geert De Kockere, de verhalen van Wolf en Lam, Beer en Bij, alle verhalen van Toon Tellegen, de verhalen van Kikker en Pad of zelfs de Kleine Prins, om er maar enkele op te noemen. Al moet hij/zij dan de moeite doen om de fragmenten uit de boeken op te zoeken, maar daardoor vergroot de diversiteit van de fragmenten. Ook de vragen waarmee de begeleider aan de slag kan zijn heel beperkt gehouden en geven de begeleider weinig houvast.
Goed om een begin te maken met het filosoferen met kinderen, maar al gauw zal de begeleider dan op zoek moeten naar meer.

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005