Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Leeuwenjongen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Zizou Corder

 Aantal blz.

 304

 Illustrator:

 Fred van Deelen

 ISBN:

 90-6494-105-X

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2004

 Vertaler uit…:

 Engels: Annelies Jorna

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 ontvoering, zoektocht, avontuur

 Prijs: €

 16,95

 

 

Wanneer Charlies ouders ontvoerd worden, gaat hij naar hen op zoek. Hij ontsnapt aan de gemene Rafi die hem ook probeerde te ontvoeren. Charlie heeft een speciaal talent: hij spreekt Kats. Dankzij de katten komt hij te weten dat zijn ouders per onderzeeër naar Parijs worden gebracht. Hij probeert hen te volgen en belandt op een grote circusboot. Omdat hij een ontsnapte leeuw vlot terug in zijn kooi krijgt, wordt hij onmiddellijk aangenomen als klusjesjongen bij de leeuwen. Hij verklapt zijn gave niet maar voert boeiende gesprekken met de leeuwen. Die willen dolgraag terug naar hun geboorteland en Charlie belooft hen te helpen als zij eerst zijn ouders helpen ontsnappen. Na een spannende ontsnapping door Parijs vertrekken ze per trein naar Venetië. Maar hoe lang kan je een groep leeuwen verbergen?

Dit is het eerste deel van een intrigerende trilogie. Het werd geschreven door moeder en dochter: de dochter verzon het verhaal en de moeder schreef het op. Het speelt zich af in een nabije toekomst, wanneer een groot deel van de bevolking last heeft van astma en er nog amper met een auto mag gereden worden. Die informatie krijg je mondjesmaat, naargelang het in het verhaal toepasselijk is. Charlies ouders zijn wetenschappers en enthousiaste ouders, ze stimuleren Charlie in zijn bezigheden en behandelen hem niet als een klein kind. Na hun ontvoering zijn ze bang voor hem en tegelijk weten ze dat hij zich wel zal redden. Charlie is een sterk personage, is geen held maar doet wat hij denkt dat hij moet doen. Hij blijft niet bij de pakken zitten. De steun van de katten is een grote hulp. De beschrijving van het circusschip is fantastisch en erg fantasierijk. Al die dieren en circusartiesten die samen op een grote boot leven zorgen voor een levendige omgeving. Als afsluiter, net voor de ontsnapping van de leeuwen, mag je zelfs een vertoning bijwonen waar je met volle teugen van kan genieten. De ontsnapping zelf is spectaculair: Charlie ontsnapt op het nippertje uit de handen van zijn achtervolger en trekt met de leeuwen door Parijs naar het station, waar ze zich verstoppen op en in een trein. In dit verhaal kan alles en je hebt daar als lezer totaal geen moeite mee: het hoort zo. Niet alleen Charlie wordt sterk uitgewerkt, ook de andere personages worden zeer raak getypeerd. Af en toe wordt een plannetje toegevoegd aan de tekst, maar in je fantasie is Charlies avontuur nog veel grootser.
Een knap en sterk begin van een fascinerend verhaal. Zal Charlie zijn ouders vinden? Wat gebeurt er met de leeuwen? Duikt Rafi opnieuw op? Hopelijk krijgen we daar snel antwoord op. Zeker niet te missen, dit eerste deel.

Mik Ghys


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005