Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De geschiedenis van de wereld

 Reeks:

 

 Auteur:

 Manfred Mai

 Aantal blz.

 184

 Illustrator:

 Jan Jutte

 ISBN:

 90-269-9694-2

 Uitgever:

 Van Holkema & Warendorf

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Duits: Ruud van de Plassche

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 wereldgeschiedenis

 Prijs: €

 17,99

 

 

Na een woord vooraf wordt in 49 hoofdstukken de (voornamelijk politieke) geschiedenis van de wereld uitgelegd, waarin getracht wordt de chronologie te respecteren en verbanden tussen verschillende gebeurtenissen duidelijk te maken. Elk hoofdstuk beslaat slechts tussen de twee en zeven pagina’s en is telkens voorzien van één kenmerkend fotootje en/of illustratie.

Er valt in dit boek heel wat te lezen. In dat opzicht lijkt dit een saai boek, een dikke pil om door te worstelen. Toch is dit niet het geval. Er valt heel wat te leren in dit boek. De grootste verdienste is dat het verbanden legt tussen ‘grote’ gebeurtenissen die eigenlijk voor de hele wereld belangrijk zijn. Het boek geeft inzicht in de ingewikkelde structuur van de wereld; dat revoluties, omwentelingen of oorlogen niet zomaar uit de lucht vallen maar het gevolg zijn van bepaalde uitvindingen, inzichten of evoluerende wereldbeelden. Het laat zien dat gebeurtenissen van tientallen tot zelfs honderden jaren geleden nog gevolgen hebben tot op de dag van vandaag.
De tekst is duidelijk en in een goed verstaanbare taal geschreven, al moet de lezer zijn aandacht er wel bij houden en de moeite willen doen om het gelezene op te nemen en te onthouden.
Uitstekend geschikt in geschiedenislessen om extra informatie te vinden over bepaalde politieke gebeurtenissen.

Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005