Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Merg en bloed

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ina Vandewijer

 Aantal blz.

 92

 Illustrator:

 (omslag) Marijke Meersman

 ISBN:

 90-5933-013-7

 Uitgever:

 Afijn

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 13

 Thema’s:

 Inuit, overleven, zieneres

 Prijs: €

 13,50

 

 

Anana zou niet mogen blijven leven. Bij haar geboorte heerst er hongersnood bij de Inuit en dan worden pasgeboren meisjes gedood. Haar moeder doorbreekt dit taboe en sluit daarmee Anana uit uit hun levensgemeenschap. Zij leert Anana echter te overleven. Zij trekken weg uit hun clan en langzamerhand ontdekt ook Anana’s vader haar kunnen en bijzondere kennis. Anana groeit uit tot een sjamaan. Maar zij leeft haar eigen leven en trekt alleen verder.

De schrijfster neemt de lezer mee naar de voor ons totaal ongekende en harde wereld van de Inuit. Er zijn geen herkenningspunten met onze wereld en dat maakt het inleven in het verhaal zeker niet gemakkelijk. De keiharde wereld waarin Anana opgroeit, maakt haar eveneens keihard en heel in zichzelf gekeerd. Zij creëert haar eigen wereld die ze verbindt met die van de godin Nuliajuk.
De gebruikte taal en stijl is zeer bijzonder en niet voor iedere lezer even gemakkelijk om te lezen. Het vraagt moeite en inspanning om deze bijzondere stijl te leren smaken en aanvoelen. Als de lezer deze moeite doet, ontdekt hij/zij een heel bijzonder moedig meisje in een zeer harde wereld.
Een bevreemdend verhaal over leven en dood.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005