Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Waarom draagt de rechter een jurk?

 Reeks:

 Vragen van en voor kinderen

 Auteur:

 Katrien Vandewoude

 Aantal blz.

 45

 Illustrator:

 Ilse Loodts

 ISBN:

 90-448-0015-9

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Thema’s:

 rechtspraak

 Prijs: €

 14,95

 

 

Recht, wat is dat eigenlijk? Wie maakt de wetten? Wat is een vrederechter? Hoe kom je in een jury terecht? Mag je een inbreker slaan of neerschieten?
Deze en nog veel meer vragen komen aan bod in dit boek over rechtspraak. Recht is de verzamelnaam voor alle regels, verplichtingen, geboden en verboden die er in de samenleving bestaan. Recht bepaalt wat goed en fout is, en dat staat opgeschreven in wetten. Aan al die regels dienen we ons te houden, anders worden we gestraft. Wie er allemaal bij die straf betrokken kan worden, wordt hier haarfijn uitgelegd.
In een klare taal krijg je op elke vraag een duidelijk en begrijpelijk antwoord. Beroepen worden omschreven, straffen worden verduidelijkt, wanneer je met het gerecht in aanraking komt wordt bepaald. Recht en wet, de rechten van kinderen, de burgerlijke rechtbank, de jeugdrechtbank, misdaad, politie, de strafrechtelijke rechtbanken, de rechtszaal, het hof van assisen, de advocaat, de rechter, de straf, de gevangenis, slachtoffers en daders en wetten over de grenzen heen: deze thema’s worden telkens op een dubbele bladzijde behandeld in vraag en antwoord. Daarna volgen nog twee bladzijden met nuttige telefoonnummers en adressen en met titels van boeken die je nog meer informatie kunnen geven. Een handig trefwoordenregister sluit dit werk af. Pittige illustraties en duidelijke foto’s vullen de tekst aan waar nodig.


Mik Ghys


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005