Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Spiegels

 Reeks:

 

 Auteur:

 Alma Post

 Aantal blz.

 190

 Illustrator:

 (omslag) Marjolein Hund

 ISBN:

 90-6249-430-7

 Uitgever:

 Sjaloom

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 13

 Thema’s:

 verliefdheid, jaloezie, schuldgevoel, ongeval

 Prijs: €

 12,45

 

 

Ariana is hopeloos verliefd op Fabian; fantaseert allerlei momenten samen met hem maar is veel te verlegen om hem aan te spreken. Ze kijkt op naar haar buurmeisje en vriendin June die zomaar gesprekjes aanknoopt met jongens en erg onverschillig lijkt onder alle aandacht die ze krijgt. Ariana is best jaloers maar wil dat tegenover zichzelf niet toegeven. Maar dan gebeurt er iets ergs met June. Ariana is nu helemaal op zichzelf aangewezen en dat is heel confronterend.

Dit boek gaat voornamelijk over gedachten, gevoelens en fantasie van een erg onzeker meisje. Deze gedachten zullen voornamelijk begrepen en herkend worden door meisjes; de twijfel, de onzekerheid, de tegenstrijdigheid in gedachten en woord of daad. De kans bestaat dat jongens bij het lezen van dit boek zich afvragen waarom ze dit of dat nu wel of niet doet of zegt en daardoor de kern van het verhaal misschien missen. Voor meisjes kan het mogelijk verhelderend zijn om er achter te komen dat hun eigen gedachten of gedrag niet zo vreemd of abnormaal is als ze zelf misschien denken. Voor assertievere meisjes kan het dan weer een beeld geven hoe een teruggetrokken iemand in de knoop kan liggen met zichzelf en de buitenwereld.
Een tweede gegeven in dit boek is dat de ouders van Ariana op het punt staan uit elkaar te gaan. Toch komt dit eerder terzijde aan bod; Ariana is meer bezig met haar eigen situatie.
Voor Vlaamse lezers kan dit verhaal erg Nederlands overkomen, zeker wat de taal betreft.
Een boek over een probleemsituatie voor een jong meisjespubliek.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005