Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Ik ben Marit

 Reeks:

 

 Auteur:

 Elly de vries

 Aantal blz.

 181

 Illustrator:

 (omslag) Marjolein Hund

 ISBN:

 90-6249-433-1

 Uitgever:

 Sjaloom

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 verliefdheid, pesten, gezin, afscheid nemen

 Prijs: €

 11,45

 

 

Marit zit in de laatste klas van de lagere school. Ze trekt meestal op met Ingrid, maar eigenlijk wil ze bij het groepje van Sanne horen. Dat lukt echter niet. Sanne pest haar heel venijnig en maakt haar woedend. Marjolein zit wel in het groepje. Als Marjolein hardloopt, kan Marit haar ogen haast niet van haar afhouden. Ze maakt zich zorgen over haar geaardheid. Alleen met oma kan ze over zulke dingen praten. Maar oma ligt plotseling in het ziekenhuis. Hoe moet dat nu?

Dit verhaal werpt een blik op het gevoelsleven van een meisje op de grens van haar kindertijd. Ze wordt heen en weer geslingerd tussen de veilige geborgenheid van de kindertijd en de spannende maar onzekere tijd van het opgroeien: te groot voor de poppen, te klein voor de jongens. Erbij horen, vlinders in de buik, hoe voelt ongesteld zijn, groeien mijn borsten al en een dagboek bijhouden zijn de dingen die Marit bezig houden.
Het bijkomend gegeven van haar zieke grootmoeder geeft Marit een nog eenzamer gevoel; haar moeder heeft geen tijd voor haar en haar oma met wie ze zo goed kon praten, is voor haar haast onbereikbaar.
De auteur weet dat op een heldere, soms heel gevoelige manier onder woorden te brengen. Hij doet het op een erg Nederlandse manier die bij Vlaamse lezers wel eens als heel vrijpostig kan overkomen: de jongeren zijn heel erg mondig. Ook het taalgebruik is heel Nederlands: groep acht, MAVO, SITO-toets, trutjes….
Als je daar overheen kan lezen, staat er een boeiend verhaal over een overgangsperiode waar iedereen doorheen moet, in dit geval beleefd door de ogen van een meisje. Dus toch wel eerder een meisjesboek.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005