Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Hidden wil een geitje

 Reeks:

 

 Auteur:

 Corrie Hafkamp

 Aantal blz.

 96

 Illustrator:

 Nynke Mare Talsma

 ISBN:

 90-75821-30-1

 Uitgever:

 Altamira

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Thema’s:

 huisdier, besmettelijke dierenziekte, gezin

 Prijs: €

 10,45

 

 

Hidden krijgt voor haar negende verjaardag twee geitjes. Ze is dol op de dieren en brengt veel tijd met ze door. Na een paar maanden komt er een bokje op bezoek en niet veel later zijn beide geitjes drachtig. Hidden kijkt vol verwachting uit naar de kleintjes. Maar dan gebeurt er iets ergs: in de regio waar Hidden woont, breekt mond-en-klauwzeer uit.

Dit kleine verhaaltje zal heel actueel geweest zijn ten tijde van de epidemie, maar komt nu nogal vreemd over. Het verhaal geeft wel een goed beeld weer van de onzekere situatie waarin de mensen terecht komen tijdens zo’n epidemie en verhaalt feiten die buitenstaanders misschien niet weten, zoals het sluiten van de school bijvoorbeeld. Ook geeft het verhaal mee dat je niet onvoorbereid een dier in huis mag halen; dat je moet weten wat het nodig heeft en hoe het te verzorgen.
Wel vreemd is dat Hidden, toch al negen en wonende in een echte landbouwstreek, van sommige gewone dingen niet op de hoogte is. Het lijkt dan alsof de auteur via Hidden extra informatie wil doorspelen aan stadskinderen of zo.
Het verhaal speelt zich af in Nederland en dat is in de gebruikte taal te merken.
Op de achterflap staat dat het verhaal geschikt is voor kinderen vanaf 4. Dat is om voor te lezen; zelf lezen kan pas vanaf 8, maar dan is de vraag of die groep nog voldoende geďnteresseerd is in dit verhaal.
Een klein verhaaltje over het houden van geitjes op een rampzalig moment.


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005