Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Even anders

 Reeks :

 

 Auteur:

 Frank Daenen

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Frank Daenen

 ISBN :

 90-6822-949-4

 Uitgever :

 Clavis

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd :

 + 5

 Thema’s:

 scheiding, gewenning aan nieuwe mama

 Prijs: €

 12,50

 

 

De kleine Robbe vindt Paulien maar niks, want alles is zo anders nu ze voor hem zorgt. Ze maakt hem anders wakker, de boterhammen die ze smeert zijn te klein en met boter op, haar parfum stinkt, haar grijze auto is lelijk, enz.
Tot op een ochtend het tij plots keert… “Misschien went het allemaal wel,” denkt hij. En stiekem moet hij met haar lachen.

Een herkenbaar verhaal waar veel kinderen mee te maken hebben in de nieuw-samengestelde gezinnen. Het verhaal is echter te oppervlakkig om hen te ondersteunen. Veel meer dan herkenning is er niet mogelijk.
Het meest ongeloofwaardige is nog de te plotse ommekeer in Robbes gedrag. Van de ene dag op de andere verandert zijn mening over Paulien, zonder speciale reden of gebeurtenis.
En het einde, de verzoening, is daardoor ook veel te rooskleurig.
Wel mooi zijn de kleurrijke prenten in een gemengde techniek van olieverf en krijt op geribbeld papier. Door het perspectief te laten vertrekken vanuit de kleine Robbe zijn ze helder en origineel. Ze geven goed de sfeer weer, en door bepaalde details uit te vergroten, focussen ze op de juiste emotie of gebeurtenis.
De expressie van de figuren is duidelijk en bevordert de identificatie.
De korte tekst is vlot en goed geconstrueerd. Hij laat zich lekker voorlezen.


Eric Vanthillo


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005