Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Elfenoorlog

 Reeks:

 

 Auteur:

 Herbie Brennan

 Aantal blz.

 349

 Illustrator:

 (omslag) Peter de Lange

 ISBN:

 90-5000-627-2

 Uitgever:

 Vassallucci

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Engels: Ellis Post Uiterweer

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 elfen, demonen, magie, avontuur

 Prijs: €

 16,95

 

 

Hajo is een doodnormale jongen die bij de oude meneer Harkema wat komt helpen opruimen. Op een dag redt hij ‘iets’ uit de muil van de kat. Dat ‘iets’ blijkt een echte elf te zijn. Hajo heeft het moeilijk om dit te geloven maar nu moet hij wel nu hij er met eigen ogen één ziet. De elf, Pyrgus, is naar de mensenwereld ontsnapt via een oude magische poort. Maar hij moet zo snel mogelijk terug, want de Nachtelfen, onder leiding van de afschuwelijke Sleedoorn, een zelfzuchtige demonenprins, en twee hebzuchtige eigenaars van een duistere lijmfabriek willen het Elfenrijk veroveren en Pyrgus doden. En daar zit het probleem, er is met de poort geknoeid. Niemand in het Elfenrijk weet waar Pyrgus zich bevindt én of hij nog leeft. Meneer Harkema en Hajo schieten te hulp, maar dat is niet zonder risico’s.

Onwillekeurig maak je als lezer een vergelijking met de verhalen van Artemis Fowl waarin de elfenwereld ook bedreigd wordt. Maar de invalshoek in dit verhaal is toch enigszins anders. De elfen leven in een parallelle wereld van de onze en kunnen door ‘poorten’ heen en weer reizen. Ze worden ook beschreven als gewone mensen, enkel als ze door een oude natuurlijke poort reizen verandert hun gestalte en krijgen ze vleugels. Hun wereld is dus vergelijkbaar met de onze, alleen spelen demonen en magie daar een erg grote rol.
Het duurt even vooraleer je door het verhaal gegrepen wordt. Je krijgt eerst de wereld van Hajo voorgeschoteld en die is ook al niet eenvoudig (zijn ouders staan op scheiden), dan kom je bij de belevenissen van Pyrgus terecht en je bent al bijna 90 bladzijden ver eer die twee werelden in elkaar schuiven en het duidelijk wordt wat er aan de hand is. Toch mag je je als lezer hierdoor niet laten ontmoedigen, want al wat er vooraf gebeurt, krijgt zijn plaats verder in het verhaal. Een verhaal dat dan als een sneltrein voortschiet en je in de ban houdt tot op de laatste bladzijde. Hoewel het verhaal een afgerond geheel is, voel je aan dat er een vervolg op kan (zal?) komen. Iets waar je dan ook reikhalzend naar uitkijkt!
De personages, de werelden en de acties zijn heel erg beeldend beschreven. Omdat deze elfenwereld zo op de onze lijkt, kan je je hem ook goed voorstellen: fabrieken, paleizen, straten, steegjes, soldaten, elfen als gewone mensen…. Op enkele momenten zijn er wat vreemde wendingen, maar een kniesoor die daarover valt.
Dit smaakt echt naar meer!


Pol Van Damme


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005