Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De magische wereld van In de ban van de Ring

 Reeks:

 

 Auteur:

 David Colbert

 Aantal blz.

 197

 Illustrator:

 (omslag) Jean Pierre Target

 ISBN:

 90-6494-096-7

 Uitgever:

 Prometheus

 uitgavejaar

 2003

 Vertaler uit…:

 Engels: Piet de Bakker

 Leeftijd:

 + 12

 Thema’s:

 Tolkien

 Prijs: €

 12,50

 

 

Tolkiens wereldberoemde boek ‘In de ban van de ring’ staat vol eigenaardige namen, bijzondere plaatsen en ongewone personages. Dit is niet toevallig, Tolkien heeft elke naam met zorg uitgekozen, elke plaats kreeg zijn eigen geschiedenis en elk personage een uitgekiend verleden. Dit boek helpt je op weg om enkele van zijn geheimen te doorgronden.
Er werden reeds heel wat naslagwerken en studies geschreven over Tolkien en zijn meesterwerk, dit is meer een handige gids als eerste kennismaking met de achtergronden van ‘In de ban van de ring’.
Elk hoofdstuk in dit boek start met een vraag: Waarom is Frodo de drager van de ring? Waarom mogen Dwergen en Elfen elkaar niet? Wat bracht Tolkien op het idee van Gollem? Midden-Aarde, waar ligt dat eigenlijk? Welke taal verzon Tolkien? en nog vele andere. De auteur behandelt elke vraag nauwgezet en voegt in de marge verwijzingen naar andere belangrijke onderwerpen toe. Of soms ook een wetenswaardigheid of kleine anekdote. Door die verwijzingen kan je achteraan in het register nog meer informatie terugvinden.
De tekst is vlot en boeiend. Talrijke oude illustraties brengen je in de juiste sfeer om meer te weten te komen over ‘In de ban van de ring’. Het enige nadeel van dit boek is dat je het best leest nadat je ‘In de ban van de ring’ gelezen hebt, en daar begin je niet aan als twaalfjarige. Dit boek zal dan ook waarschijnlijk meer volwassenen dan jongeren aanspreken. Maar ook voor hen is het zeker de moeite waard. Het blijft onderhoudend en gaat nergens de onbegrijpelijk wetenschappelijke toer op. Het is intrigerend om te lezen hoe nauwgezet Tolkien deze hele wereld geschapen heeft, boeiend om te weten wat hem inspireerde.  


Mik Ghys


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005