Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Popart

 Reeks :

 Dada-kunsttijdschrift

 Auteur:

 Héliane bernard, Mia Goes (hoofdred.) e.a.

 Aantal blz.

 52

 Illustrator:

 divers

 ISBN :

 90-5930-008-4

 Uitgever :

 Stichting Plint

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd :

 + 6

 Thema’s:

 moderne kunst

 Prijs: €

 6,50

 

 

Dada is een gerenommeerd kunsttijdschrift voor kinderen vanaf 6 en volwassenen.
Het verschijnt 5 keer per jaar en in elk nummer staat een kunstenaar of kunststroming centraal. Eerdere nummers blijven meestal los verkrijgbaar.

Dit nummer behandelt de popart, een van de bekendste stromingen uit de moderne kunst, die vooral furore maakte in Amerika, maar even populair was in Europa.
Met ronkende namen als Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg, en vele anderen.
De uitgave is luxueus, wat past bij een kunsttijdschrift, en oogt modern: verzorgde, kleurrijke reproducties en eigen compilaties en een hedendaagse, flitsende lay-out.
Het tijdschrift is helder opgedeeld in 3 delen.
Eerst lees je over de geschiedenis van de popart, zowel in Amerika als in Europa. Dit alles in 5 overzichtelijke hoofdstukjes, in een heldere tekst. Een pop-abc sluit dit deel mooi af.
Qua tekst is dit eerste deel vooral gericht naar volwassenen. Als een soort opstapje om later de kinderen te ‘gidsen’ doorheen wat volgt. Maar de vele illustraties zijn zeker even aantrekkelijk voor kinderen.
In een tweede deel lees je al dan niet verzonnen biografietjes over popart-kunstenaars. Hier is de tekst wel op maat van kinderen. Eenvoudig en met de nodige fantasie.
Tenslotte volgt een deel waarin de kinderen geprikkeld worden om zelf popart te maken. Dit gebeurt niet op de typische manier van kant-en-klare werkjes die stapsgewijs na te bouwen zijn, maar men reikt vooral veel impulsen aan om eigen creaties te gaan maken.
Wat opvalt in zowel uitzicht als inhoud is de perfecte mix tussen volwassenen en kinderen. Betutteling is hier ten strengste uit den boze.
Maar daardoor vraagt dit boekje ook wel om begeleiding.
Dit is echter geen probleem, vermits beiden zullen genieten van de vele originele invalshoeken.


Eric Vanthillo


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005